download

Agresija šijja na Bosnu i Hercegovinu

Sinoć sam ostao razočaran, uvrijeđen i pogođen onome što sam vidio na jednoj našoj bošnjačkoj televiziji. Inače rijetko gledam TV, ali eto sinoć sam prebacio na TV Vogošća kad ono neka serija (već 35. dio) pod nazivom “Imam Ali”. Odlučim ja da vidim malo o čemu govori, velim islamska, ali već mi je bilo mnogo sumnjivo kada sam čuo da pričaju perzijski jezik.
Poče serija govorom o Bici na Siffinu, i o tome kako su Muavijini borci koristili “varku” i prevarili Aliju i njegovu vojsku. Nakon tog dolazi scena gdje prikazuje nekog debelog, neurednog i izrazito smrknutog čovjeka obučenog u crno koji galami na sav mah vrijeđajući nekog drugog koji je obučen u bijelo, i koji sve to saburli posmatra. Nedugo nakon toga shvatim ja da to oni predstavljaju tzv. “tehakum”, tj. arbitražu između Amr ibn El-Asa i Ebu Musa el-Eš’arija. Poslije dolazi scena gdje Amr odlazi Muaviji, radijallahu anhum, i tu prelaze svaku mjeru.
Tako mi Allaha noge su mi usklecale kada sam vidio kako predstavljaju ovu dvojicu Poslanikovih ashaba! Predstavili su velikana Amr ibn El-Asa koji je učinio hidžru samovoljno, ne pod prisilom, kako dolazi Muaviji ibn Ebu Sufjanu, radijallahu anhum, i naziva ga debelim glupanom kao i niz drugih ogavnih i ružnih riječi. Sa druge strane predstavili su Muaviju u još gorem svjetlu, tako da u jednoj sceni on bukvalno natjera Amra da mu učini sedždu. U jednom dijelu Amr ibn El-As, radijallahu anhu, kaže Muaviji: “Naučio sam te svim varkama koje znam…”
Da bi stvar kulminirala, na kraju je predstavljen događaj kada su se Ebu Musa i Amr dogovorili da ni Alija ni Muavija ne budu halife, već da se to prepusti šuri. Nakon što je Ebu Musa to rekao ma minberu, Amr je rekao suprotno od dogovorenog! Ovo je čista laž na najbolju i najčasniju generaciju. Ko god imalo poznaje nauku zna da se ovdje radi o lažnim ili izmišljenim predanjima koje prenosi jasno okarakterisani lažov Ebu Mihnef, od kojeg i potiče većina predaja ovakvog karaktera.
Toliko laži na časne ashabe, toliko mržnje u toj seriji, ja zaista nisam mogao vjerovati. Ono što me najviše pogodilo jeste da se to prikazuje na bošnjačkoj televiziji.
Ovom prilikom pozivam svu braću muslimane da dobro iščitaju djela prevedena na naš jezik o ovoj tematici, a ako poznaju arapski još bolje. Šiije ne miruju pokušavajući zatrovati našu omladinu i muslimane Bosne i Hercegovine. Ako nastavimo sa međusobnim prepirkama, a zapostavimo njihovu šejtansku agresiju na našu domovinu zasigurno neće proći dugo vremena kad će se oni predstaviti kao tumači jedinog ispravnog islama.
Molim Allaha da nas sačuva od šejtanskih igri i od šiija lažljivaca koji potvoriše najbolju generaciju.
Autor: Eldar Tutnić, student