1

Ako odete ujutro i učinite ovo, sedamdeset hiljada meleka, cijeli dan Allaha mole za vas

Amina i Abdullah su pažljivo i radoznalo slušali svoga babu dok je on pričao sa mamom. Babo je pričao o njihovom amidži, koji već neko vreme leži na postelji kao hasta.
– Babo, a šta znači biti hasta, upita Abdullah?
– To znači, biti bolestan, odgovori otac.
– šta boli amidžu, upita Amina?
– Vaš amidža je ostario i dobio je bolest koju je teško izliječiti, odgovori babo.
– A da li biste vi željeli da idete sa mnom, da posjetite svoga amidžu, upita babo?
– Naravno, mi bismo volili vidjeti našeg amidžu, odgovoriše Abdullah i Amina.
– A da li znate kolika je nagrada, kada se obiđe neko ko je bolestan, upita mama njih dvoje?
– Ne, ne znamo, odgovoriše oni.
– Ako odete ujutro da obiđete hastu, sedamdeset hiljada meleka, cijeli dan Allaha mole za vas, a ako odete uvečer, onda sedamdeset hiljada meleka, sve do jutra mole za vas, reče mama.
Amina i Abdullah su prvo nešto nacrtali i obojili za amidžu, a zatim su se brzo spremili i izašli napolje sa svojim babom. Babo je rekao da moraju prvo nešto da kupe za amidžu i da mu to ponesu kao hediju. Otišli su u prodavnicu i kupili mu voća i sokova. Zatim su otišli u bolnicu kod amidže. Kad su ušli kod amidže u sobu, primjetili su da amidža klanja u ležećem položaju. Kad je amidža završio sa namazom i predao salam, Amina i Abdullah su mu prišli i rekli:
– Esselamu alejkum amidža!
– Alejkumu selam, ve rahmetullahi ve berekatuhu, odgovori amidža sav sretan zbog toga što su došli da ga vide.
– Amidža, mi imamo nešto za tebe, reče Amina.
– A šta vi to imate za svoga amidžu, upita on?
Zatim su mu pokazali crtež kojeg su kući nacrtali i obojili. Amidži se crtež mnogo dopao, pa je objesio crtež iznad kreveta. Na crtežu je bila džamija. Amidža je stavio Aminu i Abdullaha na svoj krevet i pričao im je o svojoj bolesti. Ostali su tako skoro dva sahata pričajući sa svojim amidžom. Pošto su primjetili da je amidža umoran i da mu je potreban odmor, završili su posjetu i otišli kući. Kad su došli kući, Abdullah i Amina su pitali babu, da ih sljedeći put ponovo povede u posjetu kod amidže. Babo im reče, da ponovo nacrtaju nešto lijepo i da će sutra ponovo ići kod amidže.