thumbs_b_c_9608635c508aa60b211a8cfc96b8eafa-650x365

Bošnjaci ne smiju razmišljati o napuštanju Srebrenice, jer bi tako pomogli planu Banje Luke

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici u razgovoru za Anadolu Agency navodi kako je određena doza nelagode prisutna u Srebrenici, te da je to posebno izraženo nakon četničkog orgijanja poslije zatvaranja biračkih mjesta
Bošnjaci ne smiju razmišljati o napuštanju Srebrenice, jer bi tako pomogli planu Banje Luke BIH
Ne treba razmišljati o napuštanju Srebrenice, jer bi se time jednim dijelom udovoljilo ovim pritiscima koji dolaze iz Banje Luke, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Alija Tabaković, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica komentirajući aktuelno stanje u Srebrenici uzrokovano napetostima oko dešavanja nakon lokalnih izbora u toj opštini.

”Neizvjesnost koja se dešava u Srebrenici kada je u pitanju prebrojavanje glasačkih listića, posebno kada je u pitanju brojno stanje glasova oko kandidata za načelnika, ulila je određenu dozu straha i nepovjerenja među stanovništvom, posebno među Bošnjacima. To posebno imajući u vidu onu noć, poslije zatvaranja biračkih mjesta, kada se desilo četničko orgijanje po Srebrenici. Uvrede, strah koji se sijao po Srebrenici, itekako su ostavili veliku dozu straha kod naših ljudi”, naveo je Tabaković.

Posebno je to bilo intenzivirano, kako je rekao Tabaković, ”jučerašnjim upadom ili dolaskom Jedinice za podršku Centra javne bezbjednosti Bijeljina”.

”To je neobična situacija. Ono na šta se oni pozivaju, da je to uobičajna praksa, nije tačno. I do sada smo mi učestvovali u raznim ciklusima provođenja izbora i uglavnom je to pratila lokalna policijska stanica. Odjednom kada vidite Jedinicu za podršku, jesu li oni specijalci ili su neki drugi naziv jedinice, nebitno je, izaziva određenu dozu straha i sumnje, posebno jer se to desilo u Srebrenici u ovako zagrijanoj situaciji, atmosferi kada Srebrenicom marširaju radikali, kada je Srebrenica okičena raznim slikama i fotografijama osuđenih ratnih zločinaca ili onima kojima se sudi za ratni zločin i zločin genocida”, rekao je Tabaković.

Naglašava da pojačano prisustvo policije itekako izaziva određeni strah kod ljudi i da je to više nego evidentno.