Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Da li je hvatanje pokemona haram?

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka, imam dr. Jusuf el-Karadavi izdao je fetvu u kojoj je japanski crtani film Pokemoni okarakterisao zabranjenim djelom, haramom. On je izdao fetvu o zabrani ovog crtanog filma i igre, tvrdeći još 2001. godine da ova igra negativno utječe na vjerovanje, razum i ponašanje muslimanske djece.

Imam el-Karadavi ističe da je fetva donešena nakon opsežne rasprave o tom pitanju i nakon brojnih pitanja koja su pristigla od zabrinutih roditelja koji su htjeli čuti šerijatski stav o ovim crtanim filmovima i igrama, koji utječu na vjerovanje, postupke i ponašanje djece. On je, također, istakao da fetvu nije donio brzopleto i da u takvim situacijama fekihi ne smiju žuriti, jer po prirodi oni ne poznaju ovakve vrste serija i igrica, već je prije donošenja fetve konsultirao brojne strčnjake koji se bave poslovima iz te oblasti.

U fetvi, imam el-Karadavi navodi pet ključnih razloga zbog kojih smatra zabranjenim serije i video igrice Pokemon. Opasnost po islamsko vjerovanje kod djece u ovoj igrici ogleda se u stalnom promoviranju Darvinove teorije nastanka i evolucije. To čini kroz promoviranje nastanka likova od onih najnižih, koja se razvijaju u bića složenije strukture, što je osnova Teorije evolucije.

Igra i serija promovira stalne sukobe i opstanak snažnijega, odnosno, tzv. prirodu selekciju koja je dio Darvinove teorije evolucije, čime se narušava djetetov moral i odnos prema ljudima i okolini u kojima živi. Također promovira prolijevanje krvi, ubijanje i konstantnu anarhiju.

Također negativno utječe i na intelektualni razvoj djeteta, jer u djetetov razum usađuje nemoguće, imaginarne pojave i likove, sa nadnaravnim moćima.

Igra Pokemon također potpada pod kocku, jer se za njeno igranje često izdvajaju ogromne svote novca, a kocka je ono što je strogo zabranjeno u islamu.

Imam el-Karadavi je također istakao da je jedan od razloga zabrane i taj što promovira ambleme i simbole cionizma i masonizma, poput šestokrake zvijezde i sličnih simbola. U isto vrijeme, pozvao je muslimane i Arape da osmisle proizvode, serije i igre koji će promovirati plemenito islamsko učenje i islamski moral.

IslamBosna.ba

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.