Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

DA LI JE MUSLIMANKI DOZVOLJENA UDAJA ZA NEMUSLIMANA

PITANJE: Da li je dopusteno da se djevojka muslimanka uda za krscanina koji je odlucio zbog nje primiti islam. On je zatrazio da se on a uda za njega, pa ce on napustiti svoju vjeru i prihvatiti islam. Molim Vas da mi odgovorite, s obzirom da znam da sam uzrok prim an ja islam a ovakvog covjeka.

ODGOVOR: Muslimanki nije uopce dopusteno udati se za nevjemika, na osnovu rijeci Uzvisenog Allaha: “One nisu njimadopustene, niti su oni njimadopusteni.” (El Mumtehine, 10)

Uzviseni jos kaze: “Ne udajite vjemice za mnogobosce dok ne postanu vjemici.” (El Bekara,221)

Ako nevjernik primi islam i lijepo ga primijeni, to je dopusteno. Medutim, prije samog sklapanja braka neophodno ga je provjeriti u vezi redovnog obavljanja namaza, posta i ostalih ibadeta, poznavanje Kur’ana i propisa u njemu, ostavljanja alkohola i svih zabranjenih djela i promjene vjere u licnim dokumentima. Nakon sto primi islam, neophodno je pricekati dovoljno vremena u kojem bi se obistinilo njegovo primanje islama kako ne bi upotrijebio islam kao varku samo da bi se ozenio, a zatim, nakon zenidbe, ponovo se vratio svojoj vjeri. Ako bi tako postupio, duznost gaje pogubiti, na osnovu rijeci Vjerovjesnika, s.a.v.s.: “Ubijte onoga ko promijeni svoju vjeru!”
Sejh Ibn-Dzibrin

„Fetve o ženskim pitanjima“ sakupio: Muhammed el-Musnid

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.