2

Dodik: Zabranit ću Erdoganov dolazak u Sarajevo

MUP Kantona Sarajevo, nije zaprimio zahtjev za održavanje predizbornog skupa turskog predsjednika Erdogana, koji je najavljen za 20. maja u Sarajevu. Potvrđeno je to za N1. Nezvanično saznajemo, da je u ministarstvo vanjskih poslova BiH, stigla diplomatska nota iz Turske.

Turski predsjednik ne dolazi u Sarajevo na poziv državnog Predsjedništva, potvrđeno je za N1. U uredima Dragana Čovića i Mladena Ivanića, nemaju informaciju o eventualnom dolasku Reccepa Tayipa Erdogana, dok u Uredu Bakira Izetbegovića kažu da sve službene posjete idu preko Ministarstva vanjskih poslova.

Premda nam je ministar Crnadak ranije saopštio da obavijest o dolasku Erdogana nije stigla, nezvanično saznajemo da je iz Ankare sigla diplomatska nota u Ministarstvo, u vezi sa dolaskom turskog predsjednika u BiH.

Iako Reccep Tayip Erdogan ne dolazi u Sarajevo na poziv Predsjedništva, ukoliko želi održati predizborni skup u Sarajevu, mora ga prijaviti kantonalnom MUP-u. Prema Zakonu o javnom okupljanju, organizator skupa dužan je prijaviti MUP-u njegovo održavanje 5 dana ranije. Takav zahtjev u MUP još nije stigao.

“Što se tiče Uprave policije vezano za bilo koji javni skup, mi ćemo uraditi onaj dio posla koji bude predviđen planom. Ne pripremamo se, nismo dobili prijavu, nema razloga za to“, kazala je za N1 Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Ni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela nisu obaviješteni o dolasku državnika iz Turske. U poduzeću ZOI ‘84 ranije su potvrdili da je jedna turska agencija tražila zakup dvorane Zetra 20. maja, ali nisu mogli otkriti naziv agencije, niti da li se radi o Erdoganovom predizbornom skupu.

Također, ugovor o zakupu još nije potpisan.

Diplomata i novinar, Zlatko Dizdarević, kaže da neupućenost institucija o navodnom dolasku Erdogana samo pokazuje da turski predsjednik u BiH radi ono što mu se može.

“Oni se ponašaju tako kako se ponašaju, kako im se dozvolilo da se ponašaju. Mi smo u njihovoj vanjsko-političkoj projekciji definisani kao dio Otomanskog carstva, i to kao krajina na kraju tog carstva, prema kojoj se tako ponašaju“.

Dodik se oglasio povodom ove vijesti, te kazao da bi bio problem ako bi se to dogodilo prije referenduma prosle godine, te da on bi svim silama se trudio da spriječi taj dolazak.

Ovako to nije moguće te se ne može realizirati.

Izvor(vijesti-balkan.com)