2

Dodikov mentor Kecmanović slučajno otkrio šta će RS iskoristiti kao izgovor za pokretanje procesa nezavisnosti

Nenad Kecmanović, politički mentor Milorada Dodika slučajno je otkrio kako Republika Srpska planira iskoristiti priču o otetim nadležnostima, odnosno povratak na izvorni Dejtonski sporazum kao izgovor za pokretanje procesa osamostaljenja.

“Normalizacija odnosa u BiH može počivati samo na vraćanju izvornom Dejtonskom sporazumu, a ako ni Bošnjaci ni Hrvati neće da ga poštuju, a spoljni garanti to tolerišu ili čak čak podstiču, onda je jedino rješenje – razlaz”, smatra univerzitetski profesor Nenad Kecmanović. On navodi da međunarodna zajednica nije adresa za rješavanje problema u BiH, već najveći dio tih problema.

“Iako kreatori Dejtonskog sporazuma, Amerikanci su, umjesto da bdiju nad njegovom striktnom primjenom, prvi počeli da ga ruše”, napisao je Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku”. Prema njegovom mišljenju, da nije bilo tako, narodi u BiH bi Aneks 4 prihvatili tokom četvrt vijeka kao svoj ustavni okvir.

Kecmanović ističe da 1992. godine, kada je terotorijalno-etnička izmiješanost u BiH bila nalik leopardovoj koži, razlaz nije bio moguć bez rata, ali da je sada slika sasvim drugačija – granice se mogu legalizovati i tri naroda u miru razići. Kecmanović napominje da je vlast U Republici Srpskoj u posljednjih desetak godina uspjela da zaustavi proces nestajanja Srpske i da su Bošnjaci ostali, ne samo bez unitarne BiH, nego i bez svog entiteta – svedeni na nekoliko kantona na 25 odsto teritorije. “Njihova posljednja nada da bi se spoljnopolitičkom intervencijom moglo nešto promijeniti zamrla je izbornim porazom Hilari Klinton”, navodi Kecmanović.

 

saff