1

Erdogan: Odluka o Jerusalemu je najava novih operacija prema islamskom svijetu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Istanbulu kako je odluka o priznanju Jerusalema za glavni grad Izraela najava novih operacija prema islamskom svijetu, javlja Anadolu Agncy (AA).

Erdogan je danas u Istanbulu govorio na ceremoniji otvaranja prvog turskog metroa bez mašinovođe koji će spajati istanbulske četvrti Uskudar i Umraniye. Erdogan se tom prilikom se osvrnu i na aktuelna dešavanja.
Naglasio je kako njegova zemlja neće nikada odustati od svoje borbe u Siriji i Iraku.

“Turska nikada neće odustati od svoje borbe u Siriji. Turska nikada neće odustati ni od svoje borbe u Iraku. Turska nikada neće odustati od borbe protiv stava Evropske unije prema njoj, koji je nepravedan i bez poštovanja”, rekao je turski predsjednik Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa, u vezi sa priznanjem Jerusalema kao glavnog grada Izraela. On je kazao kako je „odluka o Jerusalemu najava novih operacija prema islamskom svijetu“, te ako se muslimani dovoljno ne usprotive, uslijedit će i nastavak.

„Kao što nema alternative za Mekku i Medinu, isto tako ne postoji alternativa ni za Jerusalem. Zbog toga, mi nemamo namjeru odustati od ovog grada. Zbog toga je Jerusalem naš ponos, naša čast i naša crvena linija. Jerusalem je sada ispit koji treba položiti svaki musliman i svaka muslimanska zemlja“, poručio je turski predsjednik.

Erdogan je također kazao kako njegova zemlja nikada neće zaboraviti licemjerstvo s kojim je suočena u NATO-u i SAD-u, aludirajući pritom na vojnu vježbu NATO-a tokom koje su Erdogan i osnivač Republike Turske Kemal Ataturk prikazani kao mete.

Saff