1

Gordon Duff: Sjedinjene Američke Države vjeruju da ne mogu napasti Iran dok ne likvidiraju Erdogana

Preveo: Abdullah Nasup

Prije nekoliko dana Erdogan je protjerao izraelskog i američkog ambasadora iz Turske zbog, kako je navedeno, njihove uloge u napadima na civile koji su protestirali u Gazi, a koji je uzrokovao oko 3.000 žrtava, uključujući desetine mrtvih.

Pored povezanosti između Trumpa i njegovih neokonzervativnih mentora i njihovog gospodara Netanyahua, Erdogan je pronašao još jednu tačku koja povezuje SAD i Izrael. U nastavku navodim informacije koje su mi poznate:

Državni udar u Turskoj trebao je započeti ubistvom Erdogana. To je isplanirao Izrael. Informacije o tome dobili smo iz različitih izvora, posebno od naših kontakata u turskoj vojsci.

Sve to dešavalo se mnogo prije protjerivanja izraelskog ambasadora. Napad na demonstrante u Gazi bio je tek kap koja je prelila čašu.

Izraelski napad na civile predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je genocidom a Izrael terorističkom državom, potvrdivši posvećenost svoje zemlje solidarnosti s palestinskim narodom.

Antiameričko raspoloženje u Turskoj raste, jednako u vladi i narodu.

Erdogan je jedna od najzagonetnijih ličnosti našeg vremena. Turska, ekonomska elektrana NATO-a, visoko industrijalizirana i zemlja na strateškom prostoru, od strane SAD-a bila je tretirana kao „jeftina ulična kurva”. Malo ko sumnja u to da SAD ne stoji iza neuspjelog puča protiv Erdogana 2016. godine. Sada, međutim, Erdogan čvrsto vjeruje da su Sjedinjene Države na teritoriji Turske tajno izgradile baze kurdske terorističke organizacije i dobro je naoružale američkim oružjem.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da ne mogu napasti Iran dok prvo ne likvidiraju Erdogana. SAD, također, vjeruju da će Putin, bez Erdogana na svojoj strani, odustati od podrške Asada i daljnje prodaje oružja Iranu, posebno 4. i 5. generacije borbenih aviona osposobljenih za rad čak i unutar saudijskog vazdušnog prostora, zaključuje na kraju Gordon Duff u tekstu koji nosi naslov “Izraelske ubice sada u Turskoj ciljaju Erdogana“.

Gordon Duff je veteran vijetnamskog rata. Akreditirani je diplomat i općenito prihvaćen kao jedan od najboljih svjetskih obavještajnih stručnjaka. Upravlja najvećom svjetskom privatnom obavještajnom organizacijom i redovno ga konsultiraju vlade suočene sa izazvima u oblasti sigurnosnih pitanja.

Izvor: Veteranstoday.com