1

Groblje dizelaša: 300.000 Volkswagena čeka svoju sudbinu (VIDEO)

Gotovo 300.000 dizelskih Volkswagena stoji na improviziranim odlagalištima širom Amerike.

Volkswagen je na otkup svojih dizelaša u Americi potrošio oko 7,4 milijardi dolara i pritom je od nešto više od 400 hiljada otkupio oko 350.000 vozila. Trenutno je zbrinuto oko 300.000 Volkswagena, i to na 37 odlagališta u Americi, uključujući zatvoreni detroitski stadion.

Prema riječima VW-ovog glasnogovornika, automobili se odgovorno skladište, a sve kako bi se osigurala pouzdanost i kvaliteta automobila. Naime, nakon što američke vlasti odobre modifikacije, Volkswagen će iste odraditi i vratiti automobile na tržište. A tu se ne misli nužno na američko.

Volkswagen je pristao na troškove Dieselgate afere od 25 milijardi dolara u sklopu čega je i otkup gotovo pola miliona vozila. Otkup će trajati do kraja iduće godine. Volkswagen je do kraja prošle godine otkupio 335.000 automobila, od čega je njih 13.000 preprodano, a 28.000 uništeno. Preostalih 294.000 nalazi se na odlagalištima poput ovog na video prilogu u nastavku.

Volkswagen će otkupiti dizelaše ako ih zabrane
“Volkswagen” će otkupiti nove dizelske automobile ukoliko ih njemački gradovi zabrane, objavio je danas njemački gigant.

“Volkswagen” navodi da se ovaj prijedlog odnosi na automobile kupljene od 1. aprila do kraja 2018. godine i da će ponuda važiti tri godine od uvođenja zabrane.

Najveći evropski proizvođač automobila dodao je da će ponuditi podsticaje za kupovinu novih automobila sa dizelskim motorima.

Saopštenje je objavljeno nakon što je sud u Njemačkoj prošle sedmice odlučio da gradske vlasti imaju pravo da zabrane upotrebu dizelskih vozila koja najviše zagađuju vazduh.

U mnogim gradovima u Njemačkoj premašeno je ograničenje za azotni oksid u atmosferi, a poznato je da ovaj gas izaziva respiratorne probleme.

Strah od zabrana doveo je do pada potražnje za automobilima sa dizelskim motorima, koji su ključni za napore proizvođača da ispune regulative o manjoj emisiji ugljen dioksida.

Dizelski automobili su žestoko kritikovani zbog emitovanja azotnog oksida, ali oni istovremeno emituju manje ugljen dioksida od vozila sa benzinskim pogonom.

Prodaja dizelskih vozila u Njemačkoj prošle godine je opala za 19 odsto.

cazin.net