2

Haris Silajdžić: Mnogo jači igrači od Dodika su prijetili BiH, a ona je još tu, tako će i ostati

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine…, nakon šest godina šutnje govorio je za televiziju N1 o prošlosti, sadašnjosti, ali i očekivanjima u budućnosti.

Na pitanje zašto se toliko dugo nije oglašavao u medijima, Silajdžić kaže da je to prepustio onima koji su sada u vlasti da oni to rade.

– Sada se bavim mnogočime, pišem, živim u Sarajevu. Učestvujem na konferencijma kao što je Jadranski savjet – rekao je Silajdžić.

Govoreći o propalom Aprilskom paketu promjena u BiH prije nekoliko godina, za čije neusvajanje optužuju upravo Silajdžića, on je rekao da bi mu bilo jako žao da je taj paket usvojen.

– Aprilski paket je učvršćivao ulogu entiteta. Zbog entitetskog glasanja, odluka o tome da li će biti BiH, vlade, Predsjedništva…, bila bi u rukama tih koji su imali veto u ruci. To bi bila ogromna greška. Srećom, nismo ga prihvatili. Ono što danas pokušavaju ilegalno, po Aprilskom paketu bilo bi legalno – kazao je Silajdžić.

Na pitanje koliko je daleko BiH od otcjepljenja RS-a, Silajdžić je rekao je to nešto što se neće postići.

– Mnogo jači igrači to nisu postigli. Znamo to iz duge historije BiH, pa neće ni ova sadašnja vlast. Ja vjerujem u međunarodno pravo, Dejtonski sporazum, na kraju krajeva, BiH je bila u vrlo teškoj situaciji u jednom trenutku pa se odbranila. Priča o mirnoj disoluciji je nemoguća. To bi bilo mirno onoliko koliko je bilo između ‘92. i ‘95., možda i gore. To nikome nije potrebno – rekao je Silajdžić. On je rekao i to da je i priča o nekoj muslimanskoj opasnosti u BiH potpuno neutemeljena, a to je potkrijepio i nekim činjenicama iz života.

– Nakon rata niste imali ni jedan slučaj osvete. Više od 1.000 objekata koji su vezani za muslimansku vjeru i kulturu su porušeni. Sa muslimanske strane nije bilo takvog odgovora. To nije u karakteru tih ljudi. Bilo je incidenata, naravno, ali projekta takvih razmjera nije bilo – kazao je Silajdžić.

Da li će međunarodna zajednica zastaviti Dodika u njegovim namjerama, pitala je novinarka N1?

– Čime su Bošnjaci zaslužili ponavljanje scenarija? Ničim. Imaju pravo na demokratske stečevine, kao i svi drugi. Sad vas ja pitam, kome to treba muslimanska enklava u BiH? Muslimani ne žele nikakvu enklavu već biti koristan dio Evorpe. Bosna je izvorno pluralno tlo. Smatram da će međunarodna zajednica učiniti svoj napor (da se prilike u BiH stabilizuju op.a.), nikome nije potrebna destabilizacija. Dodik je na biciklu koji ako ne okreće, mora pasti. Dozvoljeno je mnogo toga, nažalost, ali neće dugo tako – kazao je bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Patria.