1

” I NEK` SI SE TI NAŠMINKALA, A IMAŠ RAK” Mlada majka, oboljela od KANCERA opisuje šta joj se desilo

Neugodno iskustvo mlade žene, mlade majke…
Bolest nije stvar našeg izbora, i mnogi od nas i ne pomišljaju da svakog od nas baš ovo jutro može zadesiti! Većina nas «zdravih» ima svoje «ozbiljne» probleme, i misle da ništa nije veće od njih. Ko god da si u životu: radnik, trgovac, bankar, službenik, doktor ili ministar, pa i predsjednici obolijevaju, zar ne? Prioriteti se mijenjaju, spisak želja nestane, a ostane samo jedna želja, zdravlje!

I kao po pravilu čovjek tek tad uvidi svu ljepotu života! Obratimo pažnju na stvari koje do tada nismo primjećivali, a briga i svijest o prisutnoj bolesti je jedino što nas sprječava da uživamo u životu na neki drugi i posebniji način.

ODJELJENJE U “ŠPAJZU”!? Posljednjih godina, Bijeljina i RS, a i cijela BiH, suočena je s «eksplozijom» onkoloških oboljenja. Graditeljima i projektantima bolnice «Sv, Vračevi» (Bijeljina, BiH) koja je izgrađena prije samo nekoliko godina, ta činjenica očigledno kao da nije bila poznata. Onkološko odjeljenje, mada ga sasvim sigurno tako ne možemo nazvati, jer je smješteno u «špajz» ili projektom predviđenu omanju ostavu, to nije niti u takvim uslovima ikada može biti.

Fond zdravstvenog osiguranja na čije će se mjere vjerovatno pozivati nakon ovog članka u najmanju ruku uvodi «zlotvorska» pravila da se svako iole normalan pita nije li im cilj da nas što više «istrijebe»! Jel` mi plaćamo njih ili oni nas!? Godinama izdvajamo sredstva u pomenuti Fond a kada naše vrijeme dođe prinuđeni smo ili da ganjamo «štele» ili da se prepustimo čekanju i nečinjenju!

U daljem tekstu prenosimo iskustvo naše čitateljke sa «onkologije» u Bijeljini, pišu Semberske.

PROCEDURA. Prije toga da vam pojasnimo samu proceduru koju smo provjerili kod više onkoloških pacijenata! Dolaskom na prijemno u zakazano vrijeme predajete vašu knjižicu. Nakon neodređenog perioda, medicinska sestra zadužena za onkologiju podijeli brojeve po kojima trebate biti primani na «odjeljenje»!

Tada doznajete da neki čekaju od sedam taj broj i da vaš zakazan termin nema nikakve veze sa satnicom prijema, jer su upravo svi zakazani u deset sati! Tako da će oni koji čekaju na šalteru od sedam dobiti prve «brojeve», a vi «zakazani» broj 10,18, 29,,,

Nakon toga u pratnji medicinske sestre a rijetko kad prije 11.00 sati ide se na «onkološko odjeljenje»! Koliko je «odjeljenje» tolika i čekaonica, tri stolice za nikad manje od 15, 20, 30 pacijenata! Da je i na očnom previše je, a kamo li na «odjeljenju» čiji se mnogi pacijenti bore za život! – navodi spomenuti izvor.

I konačno evo iskustva mlade žene, mlade majke, a Vaše sugrađanke:

– Prije sedam dana sam zakazala pregled kod onkologa za danas u 10h. Kako imam taj pregled u 10h, a skener u 13:30, zamijenila sam smjenu na poslu, djecu poslala na čuvanje i bila u bolnici u 9:45. Predala knjižicu, sve uredno. Kada sam u 10:30 vidjela da još nikoga ne prozivaju, prišla sam teti na šalteru i ljubazno pitala kada ću doći na red, jer zakazana sam u 10h, a moram da stignem jos i na skener. Gospoja sa one strane šaltera se izbečila na mene: «Nemoj ti da gledaš na to što si zakazana u 10, vas ŠESNAEST je zakazano u 10, kad vam podijelim brojeve onda ćete ulaziti kako je ko došao»
Ja u šoku, iznenadivši samu sebe da sam ostala pribrana, vratim se u red. U 11h nam gospoja podijeli brojeve i meni dade broj 10.
Ja opet odem do šaltera i opet mirnim tonom kažem: «Mogu li dobiti moju knjižicu nazad, jer ne mogu stići na skener ako budem čekala ovdje naredna 3 sata, imam djecu, posao, život van ove čekaonice». Ona poče da viče: «Pa šta, imam i ja djecu»

«U redu gospođo, Vi ste na poslu i Vi ste mene zakazali u 10, kao i sve ostale pacijente, ne razumijem zašto zakazujete uopšte?»

«Ja samo radim kako su mi naredili, sem toga neki su došli u 7 jutros da zauzmu mjesto».

«Ženo draga, čuješ li se, zašto da zauzimam mjesto u 7 ako sam zakazana u 10, ne dijelite nam humanitarnu pomoć ovdje, došli smo onkologu, zna se zbog čega ljudi ovdje dođu, nisam došla od bijesa, niti zato što nemam gdje drugo da ubijem vrijeme. Imam rak i došla sam na zakazan pregled…»

Uzela sam knjižicu i otišla da napišem žalbu koju sam ubacila u sanduče. Galamila je za mnom: «NEMAŠ VREMENA DA ČEKAŠ, A IMAŠ DA PIŠEŠ ŽALBU. I NEK` SI SE TI NAŠMINKALA, A IMAŠ RAK»
Bravo gospođo sa šaltera.

Svakakona mjeravamu pisati ministarstvu i svim televizijama, jer me od svega samo zanima, ako je tačno da ona samo radi svoj posao kao sto kaže, ko je njoj naredio da tako radi. Ko je naredio da se šesnaest onkoloških pacijenata zakaže u isto vrijeme? Doktor? Direktor? Ministar? Žena na šalteru sama donosi takve odluke?
Svi mi plaćamo da nam zdravstvo ovako funkcioniše, jer smo ovce glupe, koje ćute i puste da nas namjerno tjeraju da još plaćamo i privatno liječenje».

(Doznajemo.com/Semberske)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!