ibran1-650x433

Ibran Mustafić u sudnici izjavio da su samo banditi preživjeli genocid!

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje Naseru Oriću ratnom komandantu odbrane Srebrenice kojeg Tužilaštvo BiH zajedno s njegovim suborcem Sabahudinom Muhićem tereti za ratne zločine na području ove općine u julu 1992. godine.

Danas je ponovo svjedočio Ibran Mustafić, svjedok Tužilaštva BiH koji je prije tri mjeseca udaljen iz sudnice zbog nepoštivanje Suda BiH. Na klupi za svjedoke našao se nakon što su vještaci medicinske struke vještačenjem Mustafića utvrdili da je sposoban da svjedoči i da više ne boluje od PTSP-a.

Prije svjedočenja, Mustafić je rekao da se osjeća tužno i nesretno, ali da je sposoban. Podsjećamo, na ranijem pojavljivanju na Sudu kazao je da je sretan i uzbuđen zbog činjenice da je pred Sudom BiH.

Današnje svjedočenje Mustafića puno je kontradiktornosti kada je riječ o svjedočenju zaštićenog svjedoka O1. Mustafić je kazao da je u Srebrenicu došao 12. decembra 1992. godine te je kazao da je prilikom dolaska u Srebrenicu u Tuzli bio sa svojim rođakom koji mu je pokazao papir na kojem je vidio imena likvidiranih u Zalazju i da se na tom spisku nalazi i ime sudije Slobodana Ilića. Prema riječima Mustafića on je u svojoj knjizi „Planirani haos“ pisao kako mu je sam Naser Orić u stanu u Srebrenici kasnije pričao kako je likvidirao Ilića tako što ga je “bo u oči”, a nakon toga da “ga je i zaklao”.

Mustafić tvrdi da je Naser navodno kazao da je Ilić bio zabradatio. Ovdje je prva nelogičnost sa svjedočenjem O1, jer ovaj zaštićeni svjedok tvrdi da je lično vidio kako Orić udara sudiju Ilića, a zatim ga bode nožem, a sve se to dešavalo dok je sudija bio na Zalazju, a ne da je bio prije toga u zatvoru, dok Mustafić sada tvrdi da je samo čuo šta mu je amidža ispričao, a ne da je on svjedok tome.

Mustafić je, na pitanje postupajućeg tužioca Miroslava Janjića rekao da mu je amidža Enes Mustafić ispričao da je prevozio zarobljenike iz zatvora u Srebrenici i da su nakon toga ubijeni na deponiji u Zalazju, a među njima je bio i sudija Slobodan Ilić. Njegovo svjedočenje ustvari kosi se s izjavama O-1 koji je tvrdio da je lično vidio kako Orić udara sudiju Ilića, a zatim ga bode nožem, a sve se to dešavalo dok je sudija bio na Zalazju, a ne da je bio prije toga u zatvoru.

Inače, kompletna optužnica zasnovana je na izjavi svjedoka O1.

Za dešavanja na deponiji u Zalazju, svjedok je rekao da je to bio masakr, kako mu je rekao amidža, a kasnije mu je isto ispričala i strina. No, niko od ovih svjedoka tih dešavanja nije među živima, što je Mustafić i potvrdio. Među živima nije ni njegov brat koji je navodno bio u stanu kada mu je Orić pričao detalje ubistva Ilića.

Također Mustafić kaže da je 14.12.1992. godine bio s Orićem na Zalazju i da je ostao s njim sve do 15. decembra do popodne, a tada je u Kunjercu po optužnici ubijen Mitar Savić. Odbrana je danas osporila sve navode Mustafića. Advokatica Lejla Čović kazala je da Mustafić ima motiv da svjedoči protiv Orića jer su u zavadi i da ga je ranije optuživao da je Orić na njega organizirao atentat. No, Mustafić je na pitanje Čović ipak pojasnio neke stvari, kazavši da je u vrijeme akcije na Kunjerac Orić bio s njim, iako je iskazu O1 to rečeno drugačije, u smislu da je Orić rukovodio akcijom 14. decembra 1992.godine. Ali, Mustafić je potvrdio da je bio tu noć s Orićem i da su skupa spavali u kući Mije Rakića. Potvrdio je i automatski negirao navode O1 da je bilo moguće da druge vojne jedinice napadaju na Sase i Zalazje, kazavši da su to mogli raditi samo Glogovčani jer se nije moglo prići ovaj lokaciji.

Podsjećamo, u svom svjedočenju supruga Mitra Savića, Stojanka Savić kazala je da su joj srpski vojnici, koji su bili sa njenim suprugom na liniji na Kunjercu na dan njegove pogibije, rekli da je Mitar poginuo u borbi, dok je u rukama imao mitraljez, te da je pogođen u usta. Mustafić je pak kazao da nije imao saznanja da je bilo zarobljenih u Kunjercu. O1 je tvrdio da je u selu Kunjerac vidio optuženog Nasera Orića koji je bio na spratu jedne kuće i Zulfu Tursunovića. Sve je ovo u potpunoj suprotnosti s onim što priča Mustafić.

Ono što je prisutne najviše zaboljelo su uvrede za sve preživjele žrtve genocida kazavši da su samo banditi preživjeli genocid! Nakon zavšetka ročišta mogla se čuti priča da će se uputiti krivične prijave za uvrede za preživjele koji imaju psihičke traume, ali i fizičke zdravstvene smetnje.

Iako sudija Šaban Maksumić nije dopustio set pitanja o kredibilnosti svjedoka i činjenice da je on u zavadi s Orićem iako tvrdi suprotno, advokatica Čović je iznijela niz nelogičnosti o samom statusu Mustafića kada je riječ o njegovoj pripadnosti Armiji RBiH.

On je potvrdio da je prvo dobio status RVI 100 posto s dijagnozom trajno poremećene ličnosti, a da mu je naknadno smanjena invalidnost na 60%. On je podnio prijavu i zatražio da mu se vrati invalidnost od 100 posto. Sve osobe koje Mustafić spominje, a koje su mu prepričavale događaje su umrle.

Sljedeće ročište zakazano je za 1. novembar gdje će Tužilaštvo ispitati svoj nova tri svjedoka.

Izvor: Agencija Patria