1

IZ POŠTOVANJA PREMA ISLAMU: RUSKE REPREZENTATIVKE NOSILE HIDŽAB U UTAKMICI SA IRANOM

U sportskom svijetu vladaju podijeljena mišljenja o hidžabu, ali ruska futsal ženska reprezentacija je pokazala spremnost da prihvati ovu tradicionalnu muslimansku nošnju u utakmici protiv Irana, piše Russia Today.

“Naše djevojke su već navikle nositi hidžab”, rekao je Aksandr Kochetkov, izvršni direktor Futsal kluba Dina.

“Ruska reprezentacija je igrala dvije utakmice protiv Irana i u ove dvije utakmice obje ekipe su nosile hidžab”, dodao je on.

5808f12bc36188d9078b4656_0557b190c18618235f4be500790b1320

“Ruski futsal savez se može pohvaliti veoma bliskim odonosima sa Iranom, koji je vodeći futsal savez u Aziji. Nije bilo iznenađenja kada je njihov muški tim uzeo treće mjesto na prošlom Svjetskom prvenstvu. Pobijedili su Brazil i Portugal. Veoma su jak tim. Mali fudbal u Iranu je broj jedan na svim nivoima. Naš tim često putuje u Iran, Iran često dolazi nama. Kada igramo ovdje u našem reprezentativnom kampu, reprezentativke Irana nose hidžab i pantalone. Rusija igra u standardnoj opremi, ali kada smo ovdje imamo marame i pantalone. To radimo iz poštovanja prema islamu”, rekao je Kochetkov.

Rusija je remizirala u prvoj utakmici, a rezultat je bio 3:3. Pobjeda je stigla tek u drugom ogledu, kada je ruska reprezentacija slavila sa 5:3.

(Otisak.ba/Foto: AMFRofficial, Facebook)