1

IZETBEGOVIĆ: “Bez rata niko neće pocijepati BiH! Bolje da to odmah stavimo do znanja…”

“Mi nećemo početi rat, konflikt mogu početi samo oni koji su to na Balkanu uvijek činili…”
“Oni koji pokušaju pocijepati Bosnu i Hercegovinu, samo će pocijepati mir”, izjavio je u emisiji Nedjeljom u dva Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Na pitanje Aleksandra Stankovića, HRT-ovog urednika, je li se opekao kad je spominjao rat, Izetbegović je rekao kako nije.

“Ima manje opasnosti od rata kad spomenete rat. Bolje je reći na vrijeme”, objasnio je. Između ostalog, Izetbegović je dodao kako je samo upozoravao koju crvenu liniju se ne smije preći.

“Konflikt neće početi ni Bakir Izetbegović ni Bošnjaci’. Mogu ga početi samo oni koji su to na Balkanu uvijek činili”, tvrdi Izetbegović, a na pitanje je li diplomatski spominjati rat, odgovorio je: “Ja nisam diplomat, ja sam lider… Obavezan sam poštovati Ustav”. Dodao je da ne vidi spornim to što je potvrdio da bi, ukoliko bude potrebno, branio svoju državu.

Govoreći o odnosima s Hrvatima u BiH spomenuo je škole u Srednjobosanskoj županiji i svjedodžbe na dokumentima sa šahovnicom za bošnjačku djecu, ali se dotakao i Mostara: “Ne treba dignuti križ iznad Mostara. Kako bi se osjećali Hrvati da im se stavi mjesec i zvijezda?”

Izetbegović tvrdi da čelnik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH vrši pritisak na Bošnjake i da “jedni drugima moramo izaći u susret”. Govoreći o zločinima i tome da je rekao kako nije imao podršku drugih članova Predsjedništva da posjeti mjesto stradanja Hrvata u Križančevu Selu, ali i da je posjetio stratište na Kazanima i da bi bilo bolje da se odu pokloniti žrtvama skupa.

– U Križančevom Selu nisu stradali samo civili i ne može se izjednačavati s Ahmićima… – naveo je Izetbegović, ali i najavio da, svjedno, namjerava otići i posjetiti mjesta gdje su pripadnici Armije BiH u ratu počinili zločine nad Hrvatima.

Problem u Križančevu Selu je što je bila bitka gdje su stradali bojovnici. Moguće da je i zapaljeno selo”, rekao je i dodao kako će se vjerojatno otići pokloniti žrtvama, a onda govorio o brojkama zločina. ”Jedan ili dva posto zločina je napravila Armija BiH. Brojke su bitne”, rekao je Izetbegović. Govorio je i o Pelješkom mostu i odnosu Hrvatske prema BiH te rekao kako Hrvatska ne vraća imovinu BiH, kako ne plaća ono što koristi iz BiH, misleći na vodu Buškog jezera, te se dotaknuo Pelješkog mosta.

Rekao je kako ga ne treba praviti dok se ne riješi granica i pristup otvorenom moru što je, kako tvrdi, Predsjedništvo zatražilo prije 11 godina. Rekavši kako se taj stav nije promijenio ponovio je kako bi Hrvatskoj bilo bolje i jeftinije da pravi tunel. ”Mi želimo papir u kojem će se odrediti granica, odrediti plovni put. Jeftinije je raditi tunel, ali ako Hrvatska hoće raditi most, neka ne uzima pravo BiH”, rekao je. Govoreći o hrvatskom televizijskom kanalu, rekao je kako hrvatski tv-kanal ne bi ugrozio Bošnjake. ”Hrvati trebaju imati svaku televiziju u BiH svoj jezik na njoj. Ne treba im poseban kanal”, rekao je i naveo kako se Bošnjaci nisu okrenuli nacionalizmu i šovinizmu. Između ostalog, rekao je kako njegova politika ne vodi do pražnjenja zemlje i dodao kako BiH ima ”najveći porast izvoza i najveći pad nezaposlenosti na Balkanu”.