israel-flag

IZRAEL IZDAO DODIKA: Pogledajte zašto Jevreji iz Izraela traže ukidanje Dejtonskog sporazuma i jačanja odnosa sa Sarajevom…

Ultraortodoksna stranka u Izraelu poziva: Odbacite Dayton i prihvatite BiH kao državu svih građana.

Članovi stranke Shas (akronim za Sefardski čuvari Tore) su uglavnom sefardski Jevreji koji dijelom potječu iz Bosne i Hercegovine i jednog dijela Španije. Dakle, stranka Shas trenutnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom smatra nedostatnom.

Pozivaju na unapređenje saradnje kako u oblasti ekonomije, tako i u vojnoj oblasti jer smatraju trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini beznadežnom.

Čak su i u Knesetu, izraelskom parlamentu, sve glasnije njihove tvrdnje da treba prestati priznavati Dejtonski mirovni sporazum i da se Bosna i Hercegovina prizna kao jedinstvena država građana Bosne i Hercegovine.

Stranka Shas imala je važnu ulogu 2002. godine kada su Izrael i BiH potpisale sporazum o zajedničkoj borbi protiv terorizma, ali i finansijskoj pomoći obavještajnoj službi Bosne i Hercegovine.

Stranka Shas je u Knesetu posebno predbacivala ministru vanjskih poslova Avigdoru Liebermanu zato što je “Jevreje u Bosni i Hercegovini želio prodati Srbima”.

To ne bi bio “pametan potez jer je poznato da Bosanci i Hercegovci ne žele protjerati Jevreje, posebno ne u Sarajevu”, izjavio je član Shasa u Knesetu.

Tokom rasprave u Knesetu, Lieberman je uzvratio na kritike Shasa, kazavši, između ostalog, da “niti ja, niti moja stranka stojimo iza Srba u Srbiji ili u Bosni i Hercegovini, niti planiramo imati bilo kakav odnos sa Srbima, pogotovo onim u Bosni i Hercegovini. Moja stranka i ja odbacujemo srpsku državu u BiH, a i protivimo se daljoj podjeli BiH kao države”.

Kako izraelski mediji izvještavaju, velika je vjerovatnoća da će sporazum i saradnja s Bosnom i Hercegovinom biti sklopljeni jer se dosad niti jedna vlada nije usprotivila vjerskim strankama, prenosi Artikel-Presse.

Partija Shas je na posljednjim izraelskim izborima 17. marta osvojila 5,72 posto glasova, odnosno sedam od ukupno 120 zastupničkih mjesta u Knesetu.

Slobodna Bosna