ženaa

Jesam li ja neposlušna žena što sam ostavila muža koji se odao kafanama i društvu? Jesam li trebala ostati uz njega?

Jesam li ja neposlušna žena što sam ostavila muža koji se odao kafanama i društvu? Jesam li trebala ostati uz njega?

Es-selamu alejkum! Molim vas da mi date savjet i da mi odgovorite na pitanja. Naime, već šest mjeseci tišti me moj postupak, ne znam da li sam ispravno postupila.

Bila sam u braku četrnaest mjeseci sa čovjekom kojeg znam cijeli svoj život. Bio je poznat kao pošten i vjernik. Udala sam se za njega u 29. godini, vodeći se osobinama koje sam navela.

Međutim, moji roditelji nisu bili oduševljeni idejom o tom braku, jer je on dijete razvedenih roditelja. Nisu mi zabranili udaju, ali su iznijeli svoje mišljenje koje sam ja zanemarila. Oboje smo zaposleni, sa dobrom platom za današnje vrijeme. Dogovorili smo se da ću ja završiti opremanje stana koje je on započeo jer nije imao dovoljno novca da završi. Ja sam opremila stan i kupila namještaj uz pomoć svojih roditelja, i sve bez kredita, jer sam se trudila da to izbjegavam.

Vjenčali smo se samo šerijatski, uz dogovor da ćemo naknadno općinski.

Ubrzo sam shvatila da je moj muž prestao da klanja, klanja samo u autu, a kada je u kući, izležava se. Sve što je imao vjere u sebi jeste odlazak u tekiju jednom sedmično. Po kući je postavio slike mrtvih šejhova, a kad sam se pobunila zbog slika, zaprijetio mi je da će razvrgnuti naš brak ako pomjerim sliku…

Upućivala sam dovu Allahu da mi pomogne i da ga uputi da shvati šta radi. Prvih nekoliko mjeseci bio je ljubazan i pažljiv, međutim, ubrzo sam postala samo njegova sluškinja, koja pere, kuha, trči na posao, hrani nas, plaća režije, daje njemu novac. Trpjela sam i pokušavala s njim razgovarati, a svaki razgovor je završavao svađom, počeo je govoriti da mu se ne mili dolaziti kući zbog mene. Ubrzo sam slučajno saznala da ima velike dugove, svakodnevno je kupovao po nekoliko komada markirane odjeće… sređivao se kao kakva žena i odlazio iz kuće, bez riječi. A cijelo domaćinstvo bilo je na meni.

U jednom razgovoru rekao mi je da je nervozan zbog dugova i da je primoran baviti se raznim mutnim poslovima. Tada je zahtijevao da mu podignem kredit kako bi on vratio dugove i obećao da će se tada smiriti. Ja nisam imala drugog izbora, digla sam kredit, iako nismo bili općinski vjenčani. On je samo nastavio s hodanjem, kupovinom odjeće, počeo je lagati nebitne stvari, donositi zapise od svog oca (nisam znala da moj bivši svekar zapisuje), nismo imali intimni život, to je vješto zaobilazio.

Ja sam saburala, molila Allaha za pomoć i dalje se trudila da budem što bolja supruga. Međutim, počele su uvrede, tipa: “jadnice, ti si jadni inžinjer, izludjet ću te do te mjere da ćeš udarati glavom od zid, džukelo…”, a na moje žaljenje, odgovor je bio: “Ako ti se ne sviđa, idi…”, dva puta me istjerao iz stana, i onda opet rekao da ostanem. Našla sam i poruke nježnog sadržaja upućene drugoj ženi. Čak sam, da mi Allah oprosti, počela sumnjati da ima drugu, jer mjesecima nismo imali intimni odnos.

Iako sam bila svjesna da je to iskušenje od dragog Allaha, psihički sam počela padati, oslabila sam i fizički, problemi sa pritiskom, srcem, želucem….

Jedne noći mi je rekao da moli Boga da me se riješi, da se nikad neće vjenčati sa mnom, onda ću mu tražiti djecu, a on ne želi djecu s budalom…

Sutradan sam ga pitala da li želi živjeti sa mnom, a on mi je rekao da “ovako više ne želi”. Ja sam se, skrhana bolom, vratila roditeljima, opet u nadi da će shvatiti šta radi… Ponekad se ponašao kao nenormalna osoba, bila sam uvjerena da je iskušan sihrom.

Nakon toga, rekao mi je da se ne vraćam, da mi nikad neće halaliti što sam otišla, da mu više nisam žena i da mi neće platiti mehr.

Za četrnaest mjeseci života, nikada nije dao nijednu konvertibilnu marku za hljeb, niti platio račun za struju, vodu…

Danas, ja plaćam i dalje kredit koji sam digla da platim njegove dugove (ne znam u šta su potrošeni), a on hoda po kafanama sa nemoralnim društvom i drugim ženama. Znači, ja finansiram dva grijeha: kamatu za kredit i plaćam njegove kafane…

Kako da postupim, ne mogu halaliti ono što mi je napravio, a niti kredit? Voljela bih da mogu, ali to je jače od mene.

Jesam li ja neposlušna žena, jesam li trebala ostati i pomoći mu, uz Allahovu pomoć, da se vrati na Pravi put (iako sam pokušavala u braku, ali me samo vrijeđao)?

Je li ovo kazna što nisam poslušala roditelje?

Da vas Allah nagradi za odgovore!

SAVJET

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG!

Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Draga moja sestro, ja bih voljela da mogu da ti kažem nešto drugo, ali iz svega navedenog, a Allah najbolje zna, činjenica je da ti nisi bila supruga, nego žrtva podlog parazita kakvih je danas veliki broj i najčešće žrtve su im upravo sestre koje se trude da sebi kupe Džennet dobročinstvom prema mužu.

Ovo je još jedan od dokaza da naši roditelji bolje poznaju šta je za nas dobro, a šta ne, nego mi sami. Ovdje ne opravdavam dio u kojem kažeš da su roditelji imali averziju što je on dijete razvedenih roditelja (to ne smije biti mjerilo jer bi bio zulum prema djeci koja nisu mogla utjecati na greške roditelja ili jednog od njih). Mislim da su tvoji roditelji imali puno bolji uvid u njegov karakter i sklonosti nego ti koja si vidjela samo ono što ti je on predstavljao…
Da te pozivam na sabur i savjetovanje takvog muža, sprečava me činjenica da si to već radila i da je počinio nekoliko prijestupa koji dokazuju da niste na istom putu :

1. Ostavljanje namaza jeste prekidanje ugovora između Allaha i muslimana, a klanjanje u autu nekoga ko je zdrav, ko može da klanja stojeći, nema nikakvo opravdanje.

2. Vješanje slika likova na zidu, a posebno nekakvih mrtvih šejhova i iskazivanje prema njima tolikog poštovanja da bi bio spreman izbaciti te iz kuće zbog toga, potvrđuje njegovu zabludu i otpadništvo od Pravog puta, a Allah zna najbolje.

3. Ucijenio te da podigneš kredit i pored toga što ti nisi bila dužna da u tom braku vodiš domaćinstvo i sve troškove pokrivaš vlastitim novcem.

4. Nije ti prilazio u bračnoj postelji više mjeseci iako ste u braku bili tek četrnaest mjeseci, ali je za taj kratak period uspio da te nagovori da mu opremiš stan, pokrivaš troškove života i podigneš kredit…

5. Našla si i ljubavne poruke između njega i druge žene.

6. Njegovo priznavanje da te neće vjenčati općinski jer ne planira djecu sa tobom, jasno dokazuje da nema budućnosti u takvom braku jer suština islamskog braka i jeste čuvanje od strasti i širenje potomstva…

7. On život provodi u kafanama, sa nemoralnim društvom i ženama.

Dušo moja draga, smatram da bi trebala biti neizmjerno Allahu zahvalna što te spasio tog zarobljeništva i sačuvao ti zdrav razum da možeš da uzmeš pouku iz počinjene greške i otvoriš novu stranicu svog života.

Tvoje preispitivanje i osjećaj vlastite krivice jeste stanje svojstveno žrtvama psihičkih i fizičkih tortura i toga moraš da se oslobodiš.

Sigurno da se osjećaš manje vrijednom, poniženom, samokritičnom… jer, uprkos svim pokušajima, trudu i žrtvovanju, nisi uspjela da sačuvaš taj brak. Saznanje da je bio sa drugim ženama tjera te da se pitaš šta one imaju što ti nemaš…

Molim te da odmah prestaneš sa samosažalijevanjem i shvatiš da ti nisi mogla sačuvati brak koji nisi ni imala. Po svemu sudeći, on je isplanirao da iskoristi tvoju dobru dušu i dobru zaradu za svoje podle ciljeve. Da je planirao život sa tobom, ne bi izbjegavao intimne odnose i mogućnost dobivanja djece jer svaki muškarac, svjesno ili nesvjesno, želi nastavak svoje loze i time je opterećen na početku braka.

Trudio bi se da te sačuva i ne bi sebi dozvolio da ga ti izdržavaš i pokrivaš sve njegove troškove.

Njegova je obaveza bila da on tebe izdržava jer to je počast koju je Allah ukazao ženi.

Prenosi Džabir, radijallahu anhu, da je Poslanik, salallallahu alejhi ve sellem, rekao u svom oproštajnom govoru: “Bojte se Allaha u pogledu vaših žena! Uzeli ste ih pod svoje okrilje uz Allahov blagoslov i riječju Allahovom dobili pravo na odnos sa njima. Vaše pravo kod njih jeste da u kuću ne puštaju onoga koga mrzite, a njihovo pravo kod vas jeste da ih izdržavate i odijevate prema običaju.” (Muslim)

Iz tvoje ispovijesti uočava se da je on bio dobar prema tebi u vrijeme dok si mu sređivala stan, kupovala namještaj, trošila na izdržavanje i podigla kredit, a nakon toga radio je sve kako bi sabur postao nepodnošljiv i kako bi te prisilio da sama tražiš razvod braka!

Zar zbog takvog čovjeka da patiš i još se preispituješ? On se provodi po kafanama trošeći tvoj novac na razne vrste harama, a ti još uvijek razmišljaš da li da mu halališ taj kredit!?

Sestro moja draga, ne smijemo se ponižavati ni zbog koga osim zbog Allaha. Obrati se sudu i podnesi tužbu za naplatu svega potrošenog i uloženog u njegovu imovinu, bez obzira što niste bili vjenčani, imaš dokaze da ste živjeli u šerijatskom braku i da si ti ulagala, a on nije ispunjavao svoje bračne dužnosti. Naplatu na ahiretu pred Jedinim Pravednim Sudijom svakako ćeš naplatiti, inšallah, a pošto ne živimo u šerijatskoj državi, svoje pravo naplati putem ovodunjalučkog suda i oslobodi se harama (kredita) i finansiranja harama!

Ne padaj u očaj niti u depresiju, već se zahvali Milostivom koji te zaštitio od još većih iskušenja koja su neminovna sa osobama koji se ne boje ostaviti namaz, pa kako od njih očekivati da imaju poštovanje i rahmet prema slabašnoj ženi!?

Nije vrijedan tvojih suza niti gubitka vremena na analiziranje svega onoga što je prošlo.

Organiziraj svoj život onako kako će Allah biti zadovoljan, a nakon toga, sigurno da će ti Milostivi nadomjestiti još boljim i ljepšim životom od onoga koji poznaješ, jer nakon svake poteškoće dolazi olakšanje. Uzmi pouku iz sljedećeg hadisa i upućuj Allahu dovu koju je preporučio najbolji savjetnik, sallallahu alejhi ve sellem.

Ummu Selema kazuje da je čula Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: “Kojeg god muslimana zadesi nesreća pa kaže: ‘Allahovi smo i Njemu se vraćamo! Gospodaru, nagradi me u ovoj mojoj nesreći i nadomjesti mi je boljim!’, Allah će mu dati ono što je bolje.” Ummu Selema dalje kazuje: “I kada je Ebu Selema preselio na ahiret, pomislila sam: ‘Koji je musliman bolji od Ebu Seleme? To je prva kuća koja je učinila Hidžru s Božijim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem.’ Nakon što sam to rekla, Allah mi ga je zamijenio Svojim Poslanikom…” (Muslim)

Nađa Dizdarević