brak-odnos

KAKAV JE PROPIS ZA SUPRUGA KOJI NE MOŽE DA IMA SPOLNI ODNOS?

Pitanje: Ako muz (ili supruga) ne moze da ima spolni odnos kakav je islamski propis:

a) Ako je smetnja trajna
b) Ako je smetnja privremena (bolest ili djelovanje dzina)
c) Ako supruznici ne znaju koji je od gornja dva navedena slucaja.”

ODGOVOR:

Neka je slava i hvala Uzvisenom Allahu koji je objavio slijedece ajete: “Allahova je vlast na nebesima i na zemlji. On stvara sta hoce! On poklanja zensku djecu kome hoce, a kome hoce – musku, ili im daje i musku i zensku, a koga hoce, ucini bez poroda; On zaista sve zna i moze”. (Sura, 49,50)

Cesto puta se desava da supruznici imaju seksualnih problema u braku. Nekada uzrok nemogucnosti spolnog odnosa bude muz, nekada supruga, ali je nerijetko razlog vanjske prirode. Uticaj sihra ili djelovanje dzina takodjer, ometa uredan seksualni zivot.

a) Smetnja moze biti trajna, a moze se ustanoviti da li je trajna ili ne samo putem detaljnog ljekarskog pregleda. Ukoliko je trajna smetnja zastupljena kod obadva supruznika, oni odlucuju o tome hoce li nastaviti bracni zivot ili ne. S obzirom na to da su obadvoje na neki nacin osteceni, preporucljivo je da ostanu u braku. Ukoliko je muz trajno seksualno nemocan, zena ima pravo traziti razvod braka.

Ukoliko je muskarac zdrav a supruga bolesna, on moze jos jednaput da se ozeni, a moze i da se razvede od prve zene. Medjutim, bilo bi pozeljno da se gleda na posljedice zadnjeg cina i ukoliko se procijeni da bi pustanje takve zene proizvelo vise stete nego li koristi, bolje je da je ostavi u braku a da pored nje ozeni jos jednu zenu sto mu je svakako dozvoljeno.

b) Ako je smetnja privremenog karaktera, bilo o kojem supruzniku da se radi, oni su duzni da se lijece. Svakoj bolesti Allah je dao lijek osim smrti i starosti. Musliman ne smije dozvoliti da ga bolest ubija ukoliko za nju postoji lijek. Spolna nemoc je vrlo cesta kao posljedica dzinskog djelovanja, narocito kod nas u Bosni. I za to postoji lijek samo ga treba traziti na pravom mjestu i to kod Allahovih iskrenih robova koji Kur’anom i propisanim poslanickim dovama lijece, a ne kod sihribaza koji putem dzina i carolija dugorocno ubijaju ljude. Veliki je grijeh napraviti sihr kako muz ne bi mogao spavati sa svojom suprugom, ali je isto tako veliki grijeh lijeciti takvu bolest kod sihirbaza.

c) Ako pak, supruznici ne znaju koji bi mogao biti uzrok njihove seksualne nemoci, duzni su se potruditi pa uzroke ispitati. Allah je propisao brak i omogucio Ademovom potomstvu da na putu kontinuiteta ljudskog roda tjelesno uzivaju. Gazali je rekao da je seksualni nagon najsladja strast covjeku. Sto znaci da je musliman ne moze sputavati kako to zagovaraju monasi vec u tijelu svoje zene treba naci smiraj isto kao i ona u njegovu tijelu. Ukoliko seksualni zivot ne funkcionise kako treba, rodit ce se brojni drugi problemi koji znaju kulminirati cak i razvodom braka. U svakom slucaju ne smije se poduzimati ni jedan kontraproduktivan potez dokle god se ne ispitaju uzroci seksualne nemoci.

Međutim, pitanje seksualnog zadovoljenja je relativno. Kod nekih osoba ima jedno značenje a kod drugih sasvim drugo. Zbog toga bi bilo dobro prije odgovora na ovo pitanje da se znalo na osnovu čega ste zaključili da vas muž ne može seksualno zadovoljiti? Dakle, da li se radi o privremenoj ili potpunoj impotenciji? Ukoliko se radi o privremenoj impotenciji u tom slučaju treba tražiti uzroke slabosti koje treba liječiti.

Ako je moguće izlječenje, nema razloga za traženje razvoda. Ukoliko se radi o trajnoj impotenciji za koju nema lijeka, žena ima pravo da traži razvod braka isto kao i u slučaju sterilnosti. Dakle u slučaju da žena ne može podnijeti seksualno nezadovoljstvo i ne može izdržati, tada joj je dozvoljeno tražiti razvod braka kako bi bila slobodna za drugoga ko bi je htio oženiti. Ali se mora imati na umu da žena ne smije tražiti razvod bez nužde. Međutim, treba paziti da se granice ne pređu, pa da se zbog malog nezadovoljstva pristupa jednom ovako ozbiljnom problemu. Ne treba zaboraviti da je razvod braka Allahu najmrže dozvoljeno djelo.

Mislim da se svakako trebaju ispitati uzroci takvog stanja. Nekada žena zna umišljati da je čovjek ne može zadovoljiti. Nekada žena ne podnosi svoga muža i zbog toga misli da je on lično ne može zadovoljiti. Nekada može postojati drugi problem koji se treba riješiti da bi funkcionisao seksualni život. Možda ovaj vaš problem ima drugu pozadinu. Možda bi bilo dobro da se ode kod nekoga ko bi dobro ispitao vaš problem sa psihološkog aspekta. Nakon svega ovoga ćete donijeti odluku.

Nemojte zaboraviti da se vi ne možete razvesti od svoga muža kada vi hoćete, već ako želite ići ispravnim putem, u tom slučaju ćete tražiti sporazumni razvod braka od svoga muža ukoliko za to zaista postoje razlozi. O njemu smo na početku odgovora nešto rekli.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic