1

KAKO POMIRITI VJERNIKE KOJE SU STRANKE ZAVADILE?

Zadnjih sedmica bili smo svjedoci žestoko predizborne kampanje koja je uveliko rastakala jedinstvo bosanskohercegovačkih muslimana, a sve zbog brojnosti stranaka u koje su se podijelili.

Mučno je bilo gledati ogromnu količinu prezira, zavisti, podvala i ucjena koje su bh muslimani nosili sa sobom i činili jedni drugima. Šejtan se, uistinu, lahko poigrao sa mnogima. Nagovorio je ljude da se bjesomučno bore za ”šačicu vlasti” i da u toj borbi ne prezaju od bilo čega. Mnogi su bili spremni na sve vrste grijeha samo da njihova stranka”pobijedi” ili da samo njihov kandidat, kao ”najbolji” i ”najpošteniji”, zasjedne ”na tron”.

U svoj ovoj bjesomučnoj kampanji vrlo mali broj njih mislio je na vjerske i moralne principe. Mnogi su zaboravili na Boga i na Njegove propise vezane za izbor predvodnika zajednice.

Ponašali su se baš kao da uopće nemaju ni trunke imana niti islama u sebi. Žalosno, ali istinito.

I sam sam kao građanin imao prilike gledati i slušati sav taj naš jad i čemer.

U nekim lokalnim zajednicama strasti pojedinaca se još uvijek nisu smirile. Sad se svete jedni drugima time što pokušavaju svoje protukandidate ostaviti bez posla i sa djecom ih ”izbaciti na ulicu”.

Možete zamisliti koliko je to jadno i nisko. Kad šejtan nekog uzme pod svoje ne pušta ga lahko, pa tako ni pojedine naše ”nafurane” kandidate i duhovne fukare.

Šta učiniti da ovi i ovakvi muslimani dođu ”tobe” i da se međusobno halale i pomire?

To im je imperativ i stroga Allahova naredba. Kako sad i na koji način pomoći da se taj Allahov imperativ provede u našim lokalnim zajednicama? Kako sad, na koji način i pomoću čega ujediniti razjedinjene glasače i kandidate?

Da li za taj poduhvat naša vjerska zajednica ima snage i umijeća? Da li to može bošnjački nevladin sektor? Da li to mogu mediji, ili pak neko četvrti?

Ko će objediniti razdvojena srca našim rođaka, prijatelja i komšija muslimana? Ko će im objasniti da Allah Uzvišeni ne gleda njihove mezhebe, stranke i politička uskostranačka nadmudrivanja? Ko će im objasniti da se kod Allaha vrednuju prvenstveno naši nijeti, jačina našeg imana (vjere), te broj dobrih djela koji svakodnevno činimo ibadetom i dobročinstvima prema ljudima i životinjama?

Za početak pokušajmo svi zajedno raditi na pomirenju zavađenih i razdvojenih. Govorimo jedni o drugima samo lijepe riječi. Halalimo se međusobno i molimo Uzvišenog Allaha da onima koji su se eventualno ogriješili jedni od druge, oprosti i da konačno objedini njihova srca u lijepim i korisnim poduhvatima, te da učini da oni u potpunosti zaborave sve dosadašnje nepotrebne nesuglasice i razdore.

Radimo svakodnevno na tome: i dovom i svojim ličnim angažmanom. Izmirimo se međusobno i ne dozvolimo više nikada da nam se desi ovako nešto.

Ne dozvolimo da šejtan konstantno izlazi kao pobjednik u svemu. Zavadi nas, pa nas tako zavađene pusti da tumaramo tminama džahilijeta daleko od Allahove milosti i rahmeta.

Bože, objedini naša srca i učini da se međusobno cijenimo, poštujemo i volimo, bez obzira na različitosti među nama.
Za Akos.ba piše: Admir Iković