1

List koji raste u našim vrtovima krije čudesan lijek protiv raka?

Krompir je namirnica koja je vrlo raširena na našem području. Vrlo je povoljan i često je dio gastronomske ponude. Osim gomolja krumpira, postoji i njegov list koji uglavnom – bacamo. Međutim, naučnici se nadaju da će uspjeti iz stabla i lista krumpira dobiti “čudotvorni lijek”. Riječ je o tvari solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krompira u Škotskoj mogla napraviti revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad, donosi “Agroklub“…

Ta bi tvar mogla imati potencijal da se bori s tumorom, SIDA-om, osteoporozom, kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove. Iz odbačenih listova krompira škotski bi naučnici mogli izvući ekstrakcije spojeva solanesola. Hemijski, upravo je to ključni sastojak u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima. Zavisno od čistoće, solenesol može dostići vrlo visoku cijenu na tržištu od čak 156.000 funti po hektaru.

Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duhana, papra, paprike, plavog patlidžana. Naučnici se slažu da bi proizvodnja soleanesola mogla značiti revoluciju u sektoru proizvodnje krompira. Solanesol se istražuje već nekoliko godina, a najviše u Kini.