1

Majke u regionu traže zabranu prikazivanja dječije serije (Soy Luna) zbog “propagiranja islama”

Iako se prikazuje već dve godine, serija “Soy Luna” još uvek nije stigla do velikog broja zemalja Evrope što uključuje i sve zemlje bivše Jugoslavije. Ipak, neki od roditelja veruju da to ne treba ni da se desi pa traže i da se zabrani prodaja stvari sa motivima iz serije!

Naime, jedan od najpopularnijih “Soy Luna” proizvoda jeste ogrlica koju nosi glavna junakinja ali neke majke u njenom dizajnu vide problem! “Moje ćerke imaju devet i osam godina i vole ‘Soy Lunu’. Htele su ogrlice za Božić i ja sam im to naravno kupila. Međutim, bila sam šokirana kad sam videla kako ta orglica izgleda i pitam se da li je to religijski simbol ili ne? Da li smo se stvarno povinovali islamu?”, pita se jedna od njih, koja traži da se sve preispita, piše Slovenske Novice. Naravno, “problem” je to što ogrlica sadrži polumesec koji se tradicionalno povezuje sa ovom religijom.

Međutim, profesor društvenih nauka Aleš Črnič navodi da je ovo besmislica jer pre svega nije tačno da je polumesec isključivi simbol bilo koje religije jer su i mesec i sunce nailazili na obožavanje u skoro svim religijama još od praistorijskog doba. On takođe ističe da simbol “Soy Lune” možda malo podseća na simbol islama ali da nikako nije isti. On pritom podseća i odakle serija dolazi. “Ova serija nam stiže iz strogo katoličkog okruženja jer više od 3/4 Argentinaca pripada toj religiji dok muslimani čine samo jedan procenat. Zato bi bilo jako čudno da ‘Soy Luna’ propagira islam.”

Sporna ogrlica izgleda ovako:

Profesor dodaje još nešto – čak i da serija promoviše neke elemente islama, on ne vidi zašto bi to bilo loše. “Islam je važan deo zapadne kulture već 1300 godina. Odatle su došle mnogo stvari koje su naša svakodnevnica a zaboravlja se i stara izreka – svetlo dolazi sa istoka”. Dakle, ne, nema razloga da se “Soy Luna” zabrani čak i da sadrži islamske simbole!

Autor: Famoza.net
Foto: Promo