Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Medicinske koristi abdesta

Nove studije potvrđuju da ispiranje usta vodom sprječava bolesti desni, karijesa i jača mišiće usta. Čišćenje i ispiranje nosa vodom, oslobađa nos od štetnih bakterija, ako ljudi uzimaju abdest na pravilan način. Također, mnoge studije potvrđuju da pranje lica vodom daje svježinu i ljepotu koži.

Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.  (Sura El – Bekare, 222)

Studije pokazuju da pranje lica štiti oći od prašine i bakterija. Pranje ruku rastjerava  znoj, nakupljenu mast na koži i otvara pore.  Sve o medicinskom aspektu održavanja tijela, Poslanik, a.s., je rekao kroz hadis: Čistoća je pola vjere.

Doktori kažu da pranje nogu štiti kožu od mnogih bolesti, kao kod lica i ruku. Abdest  pozitivno utječe i na psihološki status vjernika. Poslanik, a.s, je rekao: Ko bude uzeo abdest i to učinio na najljepši način, izlazit će (spadat će) grijesi iz njegovog tijela, tako da će izaći ispod njegovih nokata. (Muslim)

Preveo: Esmin Mehić

Izvor: kaheel7.com

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.