Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Mjesto majčine sestre – tetke – u islamu

Majka je Allahova blagodat, pa kome preseli, taj je shvatio šta znači ta blagodat. Njeno mjesto može zauzeti samo njena sestra u pogledu dobročinstva i poštivanja.
عَنْ عَلِيٍّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عن رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أنّه قَالَ : ( الْخَالَةُ بِمَنْزِلَةِ الْأُمِّ ) وصححه الألباني في “صحيح أبي داود”
Alija, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Tetka (majčina sestra) je na stepenu majke.” (Albani je ocijenio ovu predaju vjerodostojnom u Sahih Ebi Davud.)
To znači da tetka – majčina sestra – ima veliko pravo u islamu da joj se čini dobro i poštuje kao majka i održavaju veze sa njom, pa čak i u pogledu skrbništva. Ne zaboravite svoje majke a ni tetke, Allah vas nagradio!
Jedan je čovjek došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: “Allahov Poslaniče, ja sam učinio veliki grijeh pa ima li za mene pokajanja?”
“Da li ti je živa majka?” – upita Poslanik.
“Nije.” – odgovori čovjek.
“Da li ti je živa tetka*?” – upita ponovo Poslanik.
“Da.” – reče čovjek.
“Čini joj dobročinstvo.” reče mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.
* Tetka – hala – majčina sestra
Autor: Abdullah Mujić

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.