1

MRAČNO PREDVIĐANJE: Ne želim da prepadam ljude, ali u narednih 20 dana počinje rat!

Sami kraj 2016. godine obilježio je američki predsjednik u odlasku Barack Obama.

Obama je nametnuo sankcije Rusiji, te protjerao 35 ruskih diplomata, nakon optužbi da Kremlj stoji iza hakerskih napada na članove Demokratske stranke tokom predsjedničkih izbora u Americi, prenosi “Avaz.ba”. Hakeri su ukrali na desetine hiljada mailova, koje je kasnije objavio Wikileaks i koji su nanijeli veliku štetu Hilary Clinton. Međutim, Amerikanci nemaju dokaza da Rusija stoji iza tih napada, već se uglavnom sve svodi na izvještaje sigurnosnih agencija u kojima se Rusija navodi kao mogući, a ne definitivni naručilac napada. Donald Trump je danas izjavio kako misli da Rusija nije umiješana u slučaj hakiranja. “Mislim da nije pošteno optuživati bez dokaza. Ja znam neke stvari koje drugi ljudi ne znaju.

Znaćete o čemu pričam u utorak ili srijedu”, rekao je Trump za Reuters. Ipak, i to je bilo dovoljno Obami da znatno podigne tenzije na relaciji Washington – Moskva. Analitičari smatraju da je Obama svjesno podigao tenzije i sankcije Rusiji, kako bi onemogućio manevarski prostor novom predsjedniku Donaldu Trumpu, čija se politika prema Moskvi dijametralno razlikuje od Obamine. Drugi analitičari su, međutim, mnogo mračniji u svojim predviđanjima. Američki novinar i politički analitičar Don DeBar strahuje čak da bi SAD u narednih 20 dana mogli čak ući i u otvoreni rat! “Ovo moram potcrtati, suočavamo se sa realnom mogućnošću da u narednih 20 dana uđemo u neku vrstu rata sa Rusijom, prije nego što Trump uđe u Bijelu kuću. Ne želim dizati paniku među ljudima, ali ovo je zaista realna opcija”, smatra DeBar. “Sadašnja američka administracija na sve moguće načine želi onemogućiti Trumpa da se zbliži sa Putinom.

Počelo je sa optužbama, pa onda konkretnim akcijama u vidu sankcija, a strah me da sada ne odu i korak dalje”, dodao je američki novinar. Ipak, bez obzira na ovo upozorenje, jako su male šanse da će Obama narediti napad na Rusiju samo kako bi naškodio Trumpu. S druge strane, za očekivati je da će se tenzije na realciji Washington – Moskva nakon 20. januara spustiti, što su najavili i Putin i Trump.

info-ks.net