1

Muslimanske zemlje proglasile I. Jerusalem glavnim gradom Palestine

Lideri muslimanskih zemalja koji su se sastali danas u Istanbulu priznali su Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestine.

Ovaj potez dolazi nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Tu odluku proglasili su ništavnom i nevažećom istaknuvši kako je ona ujedno i znak povlačenja SAD iz uloge pokrovitelja mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Pročitajte još:

Yildirim pozvao muslimanske zemlje na jedinstvo protiv Trumpove odluke
Premijer Turske Binali Yildirim pozvao je muslimanske zemlje da budu jedinstvene protiv odluke američke administracije o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

“Palestinci nisu sami u ovoj nepravednoj, nezakonitoj i arogantnoj odluci”, rekao je Yildirim u obraćanju pred zastupnicima u parlamentu Turske.

Naglasio je da bi muslimanske zemlje trebale zajedno djelovati protiv takve odluke.

“Muslimanske zemlje bi trebale sadržati jedinstvo protiv ovakvog postupka SAD-a”, kazao je turski premijer.

Istakao je da Turska sigurno neće priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela sve dok ne bude postignuto, kako je rekao, “rješenje između Palestine i Izraela”.

Dodao je i kako SAD, pod izgovom borbe protiv ISIS-a, nastavlja saradnju s PYD-om i YPG-om, produženim rukama terorističke organizacije PKK, dodajući da takva saradnja nanosi znatnu štetu nacionalnoj sigurnosti Turske kao i miru u čitavom regionu.

Dotakao se i odnosa Turske s Evropskom unijom (EU), podsjetivši da njegova zemlja već 54 godine čeka na vratima Unije.

Napomenuo je da je, uprkos svim poteškoćama, punopravno članstvo Turske u EU i dalje stratreški cilj njegove zemlje, napominjući kako očekuje da se ovaj proces više ne odugovlači.

Na kraju je govorio i o ekonomskom napretku Turske, podsjetivši da je ekonomija u toj zemlji zabilježila rast od 11,1 posto u trećem kvartalu 2017. godine, što je najveći procentualni rast među 20 najvećih svjetskih ekonomija.

“Imamo visok ekonomski rast. Također imamo cilj da postignemo najviši stepen izvoza tokom posljednjih 15 godina”, kazao je Yildirim.