Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Najbrža teravija na svijetu ! Subhanallah pogledajte video

U mjesecu ramazanu se pored pet propisanih – farz namaza Sabah, Podne, Ikindija, Akšam i Jacija namaz), klanja još i Teravih-namaz ili Teravija. Ovaj namaz je sunet muškarcima i ženama, a njegovo vrijeme je nakon Jacije-namaza a prije Vitr-namaza.

Za vrijeme Muhammeda, a.s., ovaj se namaz klanjao neko vrijeme u džematu, a onda samostalno, i to poslije izvršenog Jacije-namaza. Od vremena drugog halife Umera El-Faruka izvršava se u džematu i sa 20 rekata.

I ako se Teravih-namaz može klanjati samostalno, bolje i višestruko sevapnije je klanjati ovaj namaz u džematu. Teravija se klanja dva po dva, ili četiri po četiri rekata, gdje se poslije svakog selama pravi pauza na kojoj se uče tekbiri.

Na svakom sjedenju se uče i Salavati, a poslije svakog sjedenja na novom rekatu se uči Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha i Sura. Odnosno, kada klanjamo za imamom učićemo samo Subhaneke i onda slušati imama kako glasno uči Kur’an.

Teravih namaz treba da je odmor a ne vježba! Pogledajte kako izgleda kada se pretjeruje :

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.