1

NAKON ŠTO SU SRUŠILI DŽAMIJU U BEOGRADU NANA FATA KAŽE:” ZA INAT ĆU GAJITI KOKOŠKE U SRPSKOJ CRKVI”

Kad je počeo rat u Bosni, Fata Orlović je, kako bi izvukla živu glavu, pobegla iz Konjević Polja. Međutim, pet godina otkako se završio rat ona se vratila, a zatekao je šok.

U njenom dvorištu je bila sagrađena pravoslavna crkva. Tad je počela borba između nje i vlasti koja traje i dan danas. Suđenja su se odugovlačila, a ona nije želela od odustane. Bilo je mnogo prepreka i često je bila u veoma nelagodnim situacijama, zbog čega je pretila da će “svojim rukama oboriti crkvu u njenom dvorištu”.

– Ja hoću svoje dvorište. Do sada sam ih molila, ali to više neću da radim. Ako treba, kupiću kokoške i u crkvi ću ih držati – pretila je ona.

Fata Orlović često u javnostu ume da priča negativno o Srbima, a za vreme izbora 2010. policija je ispred crkve u Konjević Polju sprečila da ciglom udari lokalnog sveštenika.

– Nije crkva ništa. Ne može se vratiti svi oni ljudi koje su oni pobili – rekla je ona u emisiji “Neki drugi ja” televizije na bosanskoj televiziji Hayat i dodala:

– Svi misle da je Fata stara, a deca u Americi pa da mogu lako. Ja im poručujem da im je bolje sa mnom, imam 28 naslednika, neko će me osvetiti, a sa mnom kad reše biće bolje. Već 12 godina preko televizije govorim ono što treba, ne stidim se, ono je moje, i ja tražim svoje.

S druge strane, srpski političari su uvereni da nju koriste bošnjački zvaničnici kako bi podigli međunacionalne tenzije u tom delu zemlje.

– Fata Orlović je poznata kao konfilktna osoba i s njom je skoro nemoguće uspostaviti normalnu komunikaciju. Ponovljene pretnje i napadi na SPC i njenu imovinu trebalo bi da postanu predmet krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organima – laže predsednik SO Srebrenica Radomir Pavlović.

Ipak, prema pisanju bosanskih medija, sud u Banjaluci je presudio u njenu korist i odlučio je da se pravoslavna crkva premesti iz njenog dvorišta, ali pod uslovom da ona sama pronađe mesto na kojem će biti verska ustanova ponovo.

– Crkvi nije mesto tamo. Njoj je mesto u njihovoj zemlji, ne u našoj! – poručila je na kraju nana Fata Orlović.

(M. Bojić)