Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

NAMJERNO IZAZVAN POBAČAJ TRUDNOĆE

Zahvala pripada samo Allahu, Jedinom, koji druga nema, i neka je salavat i spas na Njegova roba i Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu porodicu i ashabe.

Pitanje: Živjela sam u braku sa čovjekom koji puno konzumira alkohol, imala sam od njega grubo ophođenje, tako me je jednom udario po stomaku od čega sam
imala krvarenje a bila sam u šestom mjesecu trudnoće. S obzirom da sam imala loše ophođenje od supruga, počela sam tada koristiti sve vrste lijekova kako bi pobacila tu trodnoću, i nakon petnaestak dana doživjela sam pobačaj živog dijeta koje je odmah potom umrlo. Šta je Šerijatski propis o ovom djelu kojeg sam počinila?

Odgovor:

Prva stvar: Taj tvoj čin je ružno djelo i grijeh prema Allahu. Zato što nije dozvoljeno da trudnica namjerno i svjesno prouzrokuje pobačaj trudnoće, i ako si imala ružno ophođenje od strane svog supruga. Zato je na tebi tevba – da se iskreno pokaješ Allahu za to djelo, i da se kaješ za to što si učinila, i da imas čvrstu namjeru da nećeš tako nešto ponovo počiniti.

Druga stvar: S obzirom da si namjerno izazvala prijevremeni pobačaj trudnoće, i time prouzrokovala smrt novorođenčeta, a to je djelo od velikih grijeha, na tebi je Dija i Kefaret, a to je da oslobodiš roba, a pošto toga nema u ovo vrijeme, na tebi ja da postiš dva mjeseca bez prekida.

Ve billahi tevfik, i neka je salavat i spas na Allahovog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Prevod fetve Stalne komisije iz Saudije (19-330, broj fetve: 4287).

mr. Nihad Ljakić

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.