1201-620x330

Oblačenje hidžaba ženskoj djeci

Pitanje:
Moj brat oblači četverogodišnjoj kćerki hidžab, i kaže: “Ko se u mladosti navikne na nešto, na tome će i ostarjeti.”On to također pokušava narediti i mojoj djeci, a ja se u vezi s tim ne slažem sa njim i govorim mu da će oblačiti hidžab kada budu punoljetne. Kakvo je vaše mišljenje po pitanju ovog pretjerivanja, kojim je ograničio djetinjstvo djevojčice od četiri godine? Allah vas dobrim nagradio!
Odgovor:
Nema nikakve sumnje u ono što je kazao tvoj brat, tj . da uglavnom onaj ko se navikne na nešto u mladosti, na tome i ostari. Zbog toga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio navikavanje na namaz od sedme godine, mada tada djeca nisu šerijatski obveznici, već da bi se privikli na njega.
Međutim, malena djevojčica i njena stidna mjesta ( avret i) ne potpadaju pod propis, te joj nije obaveza pokrivanje lica, vrata, ruku, nogu i ne treba dijete na to prisiljavati. Ali kada djevojčica dostigne granicu u kojoj bi se mogle vezivati duše muškaraca i njihove strasti za nju, onda se ona treba pokrivati kako bi se spriječila i odstranila smutnja i zlo.To se razlikuje od žene do žene, tako neke od njih brzo sazrijevaj u, dok je kod drugih obrnuto, a Allah na pravi put upućuje.
Odgovorio:Šejh Salih b. Usejmin
Izvor: Fetve i propisi vezani za djecu