1

Opasnost oboljenja od raka

Opasnost oboljenja od raka
Prema najnovijem istrazivanju WHO-a ustanovljeno je i potvrdjeno da su nepusaci izlozeni cestom udisanju visokog procenta dima od cigareta u znatno vecoj opasnosti od oboljenja raka pluca, za razliku od onih koji nisu svakodnevno izlozeni udisanju tih smrtonosnih otrova.

Istrazivanja su pokazala da je rizik za oboljenje kod nepusaca veci za 24 %. Rezultati od ukupno 22 istrazivanja u kojima je ucestvovalo 4 305 osoba pokazali su da postoji cvrsta veza izmedju pasivnog pusenja i raka pluca. Kod pasivnih pusaca za razliku od aktivnih je teze oderditi tacnu dozu dima koju oni udisu u prostorijama na radnom mjestu.
Strucnjaci su ih podjelili na 3 kategorije i to: jako zadimljene, srednje zadimljene i lakse zadimljene prostorije .
Kao posebno zadimljene prostorije racunaju se restorani ,barovi i diskoteke, izjavila je Maria Pötschke-Langer iz Istrazivackog centra za rak u Heidelbergu u Njemackoj.
Radnici koji su zaposleni na ovakvim po zdravlje opasnim radnim mjestima nisu zasticeni od strane poslodavaca, a izlozeni su velikoj opasnosti od oboljenja.

Dokazano je takodjer da je kod djece cije su majke pusaci povecan riziko za eventualni rak pluca, a osim toga kod njih postoji cak veca opasnot od oboljenja od raka mokracne besike, disajnih organa kao i raka bubrega.
Rizik od oboljenja kod ove djece se krece od 1.5%, pa cak i do trostruko veceg procenta nego kod djece nepusaca.
Svedski istrazivaci su u cigaretama otkrili nove otrovne supstance, takozvani endotoxini koji najvjerovatnije predstavljaju glavnu opasnost pasivnim pusacima.
Do sada je ustanovljeno postojanje cak 4000 razlictih supstanci u cigaretama medju kojima su i one otrovne, radioaktivne, zatim i one koje direktno izazivaju rak.

Endotoxini su otrovi koji u ljudskom tijelu proizvode bakrterije koje mogu izazvati povisenu temperatutu i proljev, a u velikim kolicinama mogu biti cak i smrtonosne .

Prema najnovijim istrazivanjima i vozaci koji vise vremena provode za volanom su izlozeni povecanom riziku od oboljenja raka a uzrok je svjetlost kojoj su tokom voznje konstantno izlozeni, a koja dopire kroz prozore prevoznog sredstva.
Ukoliko su stakla spustena, procenat opasnosti se povecava zbog lakseg prodiranja UVA (dugotalasne ultraljubicaste zrake), kao i UVB (srednjetalasne ljubicaste zrake)
Utvrdjeno je u istrazivanju u kojem je ucestvovalo ukupno 559 muskaraca i 339 zena da postoji cvrsta povezanost rizika od oboljenja od raka onih dijelova tijela koji su prilikom voznje vise izlozeni uticaju UV svjetlosnih zraka.
Mnoge vrste tumora koji se razvijaju postepeno kao npr. tumori u predjelu glave, vrata i ruku (koze) dovode se u vezu sa direktnom izlozenoscu svjetlosti. Znaci vozaci koji su duzi period konastantno izlozeni uticaju svjetlosti nose sa sobom povecan rizko oboljenja od one vrste rakova koji se lagano razvijaju.
Vozacima se preporucuju da na staklima prevoznog sredstva posjeduju takozvane UV filtere koji sprecavaju prodiranje ne samo UVB nego i UVA zraka.