iii-17

OVA IMENA NE SMIJETE NADIJEVATI DJECI

Spisak imena koja su zabranjena nadijevati novorođenčadima:
Diljem svijeta postoje striktna pravila kojih treba držati prilikom davanja imena djetetu. Ako nisu u skladu s njima, idu na odobrenje državnim uredima. Ovo su primjeri zabranjenih imena.
Ovo je upozorenje za roditelje, prvenstveno za one koji žive i rade van Bosne i Hercegovine.
Da se vlasti u ovim zemljama nisu uplele, djeca bi nosila ime Facebook, Rambo, Batman, Mini Cooper pa čak i Adolf Hitler i Smrdljiva glava. Pogledajte koja su imena zabranjena diljem svijeta po državama, piše Business Insider.
Njemačka
Matti
Adolf Hitler
Kohl
Stompie
Osama Bin Laden
Njemačka ima nekoliko pravila pri određivanju djetova imena: prezime ne može biti ime, nema spolno neutralnih imena, dijete se ne može zvati po predmetu ili proizvodu i dijete ne može nositi ime koje šteti njegovoj dobrobiti ili može rezultirati cjeloživotnim ponižavanjem.
Francuska
Nutella
Strawberry
Deamon
Prince William
Mini Cooper
U Francuskoj uredi za imena moraju obavijestiti lokalni sud ukoliko smatraju da je neko od imena čudno i da se protivi interesima djeteta. Sud može zabraniti da se to ime da djetetu, pogotovo ako procjene da može uzrokovati doživotno ponižavanje.
Danska
Jakobp
Ashleyi
Anus
Monkey
Pluto
U ovoj zemlji postoji popis od 7000 dozvoljenih imena. Ako želite dati djetetu drugačije ime, morate tražiti dozvolu od Odjela za istraživanje imena na Sveučilištu Kopenhagen. Oko 1000 imena prođe proces procjene svake godine, a oko 20 posto ih odbiju, uglavnom zbog čudnog izgovora.
Island
Zoe
Harriet
Duncan
Enrique
Ludwig
Isto kao i u Danskoj, i na Islandu postoji popis imena. Da bi dali djetetu drugačije ime, morate Islandskog komiteta za imena. Oko polovice zahtjeva odbiju svake godine jer krše stroga islandska pravila. Među njihovim pravilima su da – imena moraju imati islandske gramatičke završetke i ne smiju biti u konfliktu s islandskom lingvističkom strukturom. Također, ako ime sadrži znakove koji ne postoje u islandskoj abecedi (npr. c, q ili w), zabranit će ga.
Malezija
Chinese Ah Chwar (zmija)
Woti (seks)
Khiow Khoo (grba)
Chow Tow (smrdljiva glava)
Sor Chai (lud)
U Maleziji postoji popis nepoželjnih imena, a na listi neprihvatljivih imena su životinje, uvrede, brojevi, hrana te članovi kraljevske obitelji ili počasna imena.
Meksiko
Facebook
Rambo
Escroto (skrotum)
Hermione
Batman
Meksiko je eksplicitno zabranio 61 prvo ime koja su ili uvredljiva, pogrdna ili nemaju značenje. Glavni razlog za to je želja vlasti da zaštite dijete od zlostavljanja zbog svog imena.
Novi Zeland
Lucifer
Seks Fruit (seksualno voće)
Fat Boy (debeli dječak)
Cinderella Beauty Blossom
Talula Does The Hula From Hawaii (Talula pleše Hula ples s Havaja)
U ovoj zemlji ne smiju se davati imena koja bi bila uvredljiva, imaju više od stotinu znakova ili sadrže službenu titulu ili rang.
Portugal
Nirvana
Rihanna
Jimmy
Viking
Sayonara
Portugal zahtijeva od roditelja da imena budu tradicionalno portugalska, spolno orijentirana i puna imena – što znači da nema davanja nadimaka. Postoji i lista od 82 stranice s imenima koja su prihvatljiva i koja nisu.
Saudijska Arabija
Binyameen
Malika (kraljica)
Malak (anđeo)
Linda
Maya
Vlada Saudijske Arabije zabranila je više od 50 imena koja zvuče previše strano, neprikladno, blasfemično ili nisu u skladu s društvenim ili religioznim tradicijama.
Švedska
Metallica
Superman
Ikea
Elvis
BrfxxccxxmnpccccIIImmnprxvclmnckssqlbb11116
Švedska zabranjuje imena koja mogu uvrijediti druge ili donijeti neugodu samom djetetu.
(24sata/Hayat/Foto:Ilustracija)