1

POGLEDAJTE REAKCIJU MEDIJA U HRVATSKOJ O DUDAKOVIĆU: On je istovremeno ratovao s Vojskom RSK, Vojskom RS, Vojskom Jugoslavije, Legijom, Abdićem…

„Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su jutros u Bihaću bivšeg zapovjednika Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina”, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora bliskih generalu Dudakoviću.

Dudaković je uhapšen u svom stanu u Bihaću.

Osim Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti. Neslužbeno, uhapšen je i Ibrahim Nadarević, bivši ministar za braniteljska pitanja FBiH.

Akcija traje od ranih jutarnjih sati, a SIPA pretresa nekoliko lokacija.

Godinama se u javnosti špekulira o optužnici za ratne zločine vezano za bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod, piše Jutarnji list.

Dudaković je bio zapovjednik obrane Bihaća i oslobodilačke akcije ‘Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara.

Istovremeno je ratovao s Vojskom Republike Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim ‘Crvenim beretkama’ Milorada Ulemeka Legije i Narodnom obranom Fikreta Abdića“.

Podijeli ovo: