1

Poslanik a.s. ga vraćao tri puta a obavi namaz !

Dok je Poslanik,s.a.v.s, jedne prilike sjedio u džamiji sa ashabima, ušao je jedan čovjek i počeo da obavlja namaz. Na brzinu je sklanjao namaz, došao do Poslanika i nazvao mu selam. Poslanik mu odgovori na selam i reče:“Vrati se pa ponovo obavi namaz jer ga nisi obavio“!
Čovjek se vrati i ponovo obavi namaz, ali ponovo sa velikom žurbom, ne izvršivši lijepo ni ruku’ ni sedždu. Potom je došao do Poslanika i opet mu nazvao selam, a Poslanik mu ponovo odgovori na selam i reče:“Vrati se i ponovi namaz jer ga nisi obavio“!
Čovjek se vrati treci put i obavi namaz onako kako ga je obavio prethodna dva puta i ponovo nazva selam Poslaniku, a on mu ponovo reče:“Vrati se i ponovi namaz jer ga nisi obavio“!
Čovjek tada reče Poslaniku:“Tako mi Onoga koji te poslao sa istinom, ja ne umijem bolje, nego mi pokaži i nauči me kako je ispravno“!
Poslanik zatim poče objašnjavati:“Kad staneš na namaz prvo izgovori početni tekbir tj. Allahu ekber, zatim prouči nešto što znaš iz Kur’ana, zatim učini ruku’ i umiri se na ruku’u, zatim se ispravi i umiri se stojeci uspravno, zatim učini sedždu i umiri se na sedždi, zatim se ispravi i umiri u sjedecem položaju, potom učini sedždu i ponovo se umiri na sedždi i tako čini u čitavom namazu“! (Muttefekun alejhi)