Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

POSLANIKOVA, A.S., MEDICINA: ZAŠTO JE ZABRANJENO PUHANJE U VRUĆU HRANU ILI PIĆE?

Puhanje u vruću hranu da bi se ohladila
Ovo je uobičajena navika mnogih, posebno djece, svakoga dana, a znamo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio ovo djelo, a on ništa nije govorio bez razloga. Nauka je utvrdila da se u našim tijelima nalazi jedna ”prijateljska” bakterija, koja za razliku od štetnih bakterija, pomaže našem organizmu da se odbrani od nekih bolesti, a smještena je u grlu.
Međutim, kada čovjek počne puhati, ova bakterija izlazi zajedno sa vazduhom iz usne šupljine, a kada dođe u kontakt sa vrućom površinom, ta bakterija postaje štetna i može da dovede do pojave kancerogenih ćelija koje izazivaju rak! Zbog pomenutog nam je savjetovano da ne pušemo u vruću hranu i piće kako bi ih rashladili. Od Abdullaha ibn Abbasa se prenosi da je rekao:
”Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zabranio da se diše nad posudom ili da se puše u nju.” (Prenosi Ebu Davud.)
Izvor: femme-tendance.com
Prijevod i obrada za Akos.bA: Anesa Gegić

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.