Podržite ovu lijepu stranicu lajkom, a ako ste već lajkali hvala vam od srca!

Poslanikova medicina: Hranjenje bolesnika sa onim što on želi

Ibn Abas prenosi da je Poslanik, a.s., posjetio bolesnika i upitao što želi. On je odgovorio da bi želio hljeba ili suhog kolača. Poslanik, a.s., je tada rekao: “Ko god ima hljeba, neka pošalje svome bratu. Ako je neko od vas bolestan, a ima želju za nekom vrstom hrane, neka je jede.” Hadis bilježi Ibn Madže.
Ako bolesnik jede ono što želi, pa čak da u tome ima i neke štete, ona će svakako biti manja od štete koju bi imao kad bi jeo nešto u ćemu ima koristi, ali ne želi to jesti. A ako je ono za čim ima želju još i korisno, to je najbolja moguća situacija. Kada je apetit normalan, ljekar mora obratiti pažnju na to što bolesnik želi jesti. Hipokrat je rekao: “Treba preferirati hranu koja nam izgleda bolje, pa čak i ako nije toliko dobra sa stanovišta hranjivosti.
Iz knjige: Poslanikova medicina
Priredio: Esmin Mehić

  • NAPOMENA: Tekst odražava stav potpisanog autora istog teksta, a eventualni komentari na tekst, odražavaju stavove dotičnih posjetilaca, a ne nužno i stavove internet portala ljepota-islama.net
  • Molimo posjetioce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Internet portal ljepota-islama.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave, ili prethodnog objašnjenja.