zena-ljudsko-bice

Pozvala ga na blud… Kako je odgovorio?

Iz života Jusufa, alejhisselama, vjernik može da izvuče veliki broj pouka. Jedna od mnogobrojnih lijepih osobina koje su krasile ovog odabranog Allahovog roba, jeste i njegov sabur.

I pored velikih iskušenja u koja je dolazio, kao što su: izdaja i prodaja od strane rođene braće, boravak u bunaru, ropstvo, nedostatak roditelja, nagonjenje i poziv lijepe žene na blud, zatvor, Jusuf, alejhisselam, je ostajao priseban i miran, moleći Allaha, Tabereke ve Te’ala, da mu da snage i da mu pomogne u iskušenjima, znajući i vjerujući da mu samo On, Tebareke ve Te’ala, može pomoći.

Jusufa, alejhisselam, nakon što je od strane svoje braće, za dvadesetak dirhema, bio prodan jednoj karavani kao rob, kupuje bogati egipćanin, koji je upravljao skladištima robe. O tom događaju Uzvišeni kaže:

وَقَالَ الَّذِي اشْتَرَاهُ مِن مِّصْرَ لاِمْرَأَتِهِ أَكْرِمِي مَثْوَاهُ عَسَى أَن يَنفَعَنَا أَوْ نَتَّخِذَهُ وَلَدًا وَكَذَلِكَ مَكَّنِّا لِيُوسُفَ فِي الأَرْضِ وَلِنُعَلِّمَهُ مِن تَأْوِيلِ الأَحَادِيثِ وَاللّهُ غَالِبٌ عَلَى أَمْرِهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَعْلَمُونَ

“I onda onaj iz Misira (Egipta), koji ga je kupio, reče ženi svojoj: ‘Učini mu boravak prijatnim! Može nam koristan biti, a možemo ga i posiniti!’ I eto tako Mi Jusufu dadosmo lijepo mjesto na Zemlji i naučismo ga tumačenju snova – a Allah čini šta hoće, ali većina ljudi ne zna“ (prevod značenja sure Jusuf, 21).

Jusuf, alejhisselam, je dakle rastao u kući bogatog egipćanina i tu je dostigao svoju zrelost. Bio je izrazito lijep, jer njemu je dato pola ljepote Adema, alejhisselam. U sahih hadisu koji govori o Isra’u, gdje se kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prošao pored Jusufa, alejhisselam, na trećem nebu i rekao: “Njemu je dato pola ukupne ljepote.“ Ugledna upravnikova supruga, koja je bila takodjer izuzetno lijepa, nije mogla odoljeti Jusufovoj ljepoti, te ga je pokušala zavesti. Onda kada upravnika nije bilo kod kuće, ona je pozaključavala sva vrata kuće, te pozvala Jusufa, alejhisselam, da sa njome počini blud. Jusuf, alejhisselam je odbi rekavši: ”Sačuvaj Bože!” – uzviknu on – ”vlasnik me moj lijepo pazi; a oni koji dobro uzvrate zlim neće nikad uspjeti” (prevod značenja sure Jusuf, 23). I pored odbijanja Jusufa, alejhisselam, upravnikova supruga, potrča prema njemu a on, alejhisselam, potrča prema vratima. Kada ga je sustigla, uhvatila ga je s’ leđa za košulju, te je razderala. U tom stanju ugledaše njenog muža na vratima, te ona varkom i obmanom pokuša izmijeniti svoj položaj, pravdajući se pred mužem, a optužujući Jusufa. O tome Uzvišeni Allah kaže:

وَٱسۡتَبَقَا ٱلۡبَابَ وَقَدَّتۡ قَمِيصَهُ ۥ مِن دُبُرٍ۬ وَأَلۡفَيَا سَيِّدَهَا لَدَا ٱلۡبَابِ‌ۚ قَالَتۡ مَا جَزَآءُ مَنۡ أَرَادَ بِأَهۡلِكَ سُوٓءًا إِلَّآ أَن يُسۡجَنَ أَوۡ عَذَابٌ أَلِيمٌ۬ (٢٥) قَالَ هِىَ رَٲوَدَتۡنِى عَن نَّفۡسِى‌ۚ وَشَهِدَ شَاهِدٌ۬ مِّنۡ أَهۡلِهَآ إِن كَانَ قَمِيصُهُ ۥ قُدَّ مِن قُبُلٍ۬ فَصَدَقَتۡ وَهُوَ مِنَ ٱلۡكَـٰذِبِينَ (٢٦) وَإِن كَانَ قَمِيصُهُ ۥ قُدَّ مِن دُبُرٍ۬ فَكَذَبَتۡ وَهُوَ مِنَ ٱلصَّـٰدِقِينَ (٢٧) فَلَمَّا رَءَا قَمِيصَهُ ۥ قُدَّ مِن دُبُرٍ۬ قَالَ إِنَّهُ ۥ مِن ڪَيۡدِكُنَّ‌ۖ إِنَّ كَيۡدَكُنَّ عَظِيمٌ۬ (٢٨) يُوسُفُ أَعۡرِضۡ عَنۡ هَـٰذَا‌ۚ وَٱسۡتَغۡفِرِى لِذَنۢبِكِ‌ۖ إِنَّكِ ڪُنتِ مِنَ ٱلۡخَاطِـِٔينَ

„I njih dvoje prema vratima potrčaše – a ona razdera straga košulju njegovu – i muža njezina kraj vrata zatekoše. ‘Kakvu kaznu zaslužuje onaj koji je htio ženi tvojoj zlo učiniti’ – reče ona – ‘ako ne tamnicu ili kaznu bolnu?’ ‘Ona je pokušala mene na grijeh navesti’ – reče Jusuf. – ‘Ako je košulja njegova sprijeda razderana, onda ona istinu govori, a on neistinu’ – primijeti jedan rođak njezin – ‘a ako je košulja njegova straga razderana, onda ona laže, a on govori istinu.’ I kada on ugleda da je košulja njegova straga razderana, reče: ‘To je jedno od vaših lukavstava, vaša su lukavstva zaista velika! Ti, Jusufe, ostavi se toga, a ti (ženo) traži oproštenje za grijeh svoj, jer si zaista htjela zgriješiti!’“ (prevod značenja sure Jusuf, 25-29).

Kad je upravnikova supruga čula da se pričalo o tome kako je ona htjela da navede Jusufa, alejhisselama, na blud, ona pozva sve svoje prijateljice. Ona im je pripremila voće koje se reže nožem i dade svakoj prijateljici po nož, želeći im napraviti veću spletku nego što su one njoj napravile pričavši o njoj iza njezinih leđa. U tom momentu ona naredi Jusufu, alejhisselam, da izađe pred njene prijateljice. Kada on izađe, one ostaše zapanjene njegovom ljepotom. Uzvišeni o tome kaže: “A kad ga one ugledaše, zadiviše se ljepoti njegovoj” (prevod značenja sure Jusuf, 31). One su se toliko oduševile Jusufovoj ljepoti da su, umjesto da režu voće, noževima počele da sjeku po svojim rukama. Kada su bol osjetile, počeše jaukati. Tada upravnikova žena reče: ”E to vam je onaj zbog koga ste me korile…” ”…Istina je da sam ga htjela na grijeh navratiti, ali se on odupro“ (prevod značenja sure Jusuf, 32), tj. suzdržao se, a ta suzdržanost je, zapravo, ljepota njegove ćudi. Tako su se kod Jusufa sastala svojstva tjelesne i moralne potpunosti… Zatim mu je upravnikova žena zaprijetila: “Ako ne učini ono što od njega tražim, bit će sigurno u tamnicu bačen i ponižen” (prevod značenja sure Jusuf, 32). Jusuf, alejhisselam, tada se obratio Allahu, Tebareke ve Te’ala, moleći Ga, da ga sačuva od zla i ženskih spletki: “Gospodaru moj, povika on, draža mi je tamnica od ovoga na šta me one navraćaju!”tj. od bluda, “I ako Ti ne odvratiš od mene lukavstva njihova, ja mogu prema njima naklonost osjetiti″(prevod značenja sure Jusuf, 33), tj. ako me Gospodaru prepustiš samom sebi, ja ne mogu sam sebi naštetiti, niti korist pribaviti, osim Tvojom snagom i moći! Ti si Onaj od Koga zaštitu tražim i na Koga se oslanjam! Ne prepuštaj me samom sebi, “da lahkomislen ne postanem” (prevod značenja sure Jusuf, 33). “I Gospodar njegov usliša molbu njegovu” (prevod značenja sure Jusuf, 34), sačuvavši ga i zaštitivši ga, pa se on, alejhisselam, uzdrža od upravnikove žene i radije izabra zatvor, što je bio vrhunac moralne potpunosti, uprkos bujnosti svoje mladosti i ljepote, i pozivu upravnikove žene, koja je, također – kako navode mufessiri – bila lijepa i bogata. Jusuf, alejhisselam, se ustegao od poziva lijepe žene, izabravši zatvor, iz straha pred Allahom i s nadom u Njegovu nagradu. U dva sahiha stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Sedam osoba Allah će staviti u Svoj hlad, kada ne bude drugog hlada osim Njegovog, i to: pravednog imama (vođu),… navodeći ih redom, dok nije spomenuo čovjeka koga pozove ugledna i lijepa žena, a on kaže: “Bojim se Allaha!”

(http://www.imamitewhida.com/)