1

Pripreme za kalifat: Pušu balone, jedu čokoladu…, stravično!

Nakon što je Dragan Čović upoznao Brisel sa namjerama bošnjačkih stranaka da u Bosni i Hercegovini uspostave kalifat, njemu odani mediji su upoznali javnost sa “vehabijskim kampovima za indoktrinaciju i vojnu obuku maloljetnika”.

Istraživački tim portala Dnevnik.ba šokirao javnost Istraživački tim portala Dnevnik.ba šokirao javnost
“Istraživački tim Dnevnik.ba” je istraživao po YouTubeu i tu su otkrili šokantan video. Organizacija “Asker”, koju je “istraživački tim” detektirao kao “vehabijsku”, vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece u rasponu od devet do 17 godina!

– Na snimci vehabije dječacima daju poduke iz Islama te ih izvode na otvoren prostor gdje dječaci vrše vježbe identične vojničkim pripremama. Da ne bude zabune da se radi o vojničkom uvježbavanju, pokazuje i logo “nevladine udruge” Askeri koja je napisana u obliku sablje. Čitav program “Zimskog kampa” osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, zatim tjelesne pripreme na poligonu, a zatim se dječake uči borilačkim vještinama – pojašnjava nam “istraživački tim” i otklanja svaku dilemu u vjerodostojnost njihovog Youtube istraživanja.

Sporno je i suspektno, naravno, najprije islamsko podučavanje djece. Uz pretpostavku da su članovi “istraživačkog tima” autohtoni nosioci evropskih vrijednosti, dovesti u pitanje njihovu procjenu neusklađenosti prakticiranja islama i izučavanja te religije sa vrijednostima Evropske unije je suludo.

Na “šokantnom snimku” djeca pušu balone, rade sklekove, jedu čokoladu, džogiraju, utrkuju se, kao u “Igrama bez granica”, ko će brže prenijeti automobilsku gumu sa jedne tačke na drugu, sve to popraćeno cikom i smijehom. Dakle, klasična vojna obuka, zaključuje pronicljivi “istraživački tim Dnevnik.ba”.

Puhanje balona kao integralni dio vojne obuke
1

Nisu lukave “vehabije” uspjele zavarati “istraživački tim” činjenicom da djeca ne nose oružje, pa čak ni replike oružja ili bilo šta što bi moglo sugerirati postojanje elemenata vojnog obučavanja.

– Jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje. Ali i bez oružja, činjenica da se dječake postrojava u vojne formacije, problematična je s više aspekata – zaključuju “istraživači”.

Sa kojih je to aspekata problematično postrojavanje djece u ono što “istraživački tim” naziva “vojnom formacijom”, ostavili su čitateljima na razmišljanje.

Klasična vojna formacija djece sa punom ratnom opremom
2
“Istraživački tim” nije uspio doći do informacija da li “vehabijsko-selefijski pokret Asker” ima ovlaštenje voditi djecu na obuke ili provoditi vrijeme sa djecom i da li roditelji djece znaju u kakvu vrstu kampa djeca idu, ali zaključuju da organizatori svoje aktivnosti uopće ne kriju jer su sami objavili šokantni snimak na kojem djeca trče i izučavaju islam.

Ovo “istraživanje” je oduševilo medije u entitetu RS, koji su objeručke kao neupitnu prihvatili tezu o postojanju vojnog kampa kraj Tešnja. Za razliku od “Srbske časti”, djeca sa priloženog snimka zaista izgledaju zastrašujuće i apsolutno ne postoji prostor za sumnje da se radi o klasičnoj vojnoj formaciji u nastajanju.

Ovo “istraživanje”, kao i pokušaj Dragana Čovića da Brisel uvjeri u “kalifatske namjere” Bošnjaka, savršeni su pokazatelji opravdanosti političkih ciljeva kojima teže. Ukoliko su ovo argumenti na osnovu kojih zastupaju svoje teze, bilo kakav protuargument je suvišan.

Izvor: Faktor