1

Ramazanske priče: Ramazan u mojoj avliji

Autor: Bilal Isaković

 

Kad svjetina zaposti i kad pomisliš da je sve maša-Allah, onda opet vidiš i znaš da si sićušan i da je bolje možda i da šutiš, da ništa i ne progovaraš, možda bih se ogriješit mogao!?

Danas u kahvanama i jemekhanama, puno svijeta, niko se više haman ni ne stidi.

Nije Boga mi da nekom govorim – “de posti”, jer ako bi gladovao kakve fajde i ja i on imamo, jeli!?

Nego, neki dan pred sami Ramazan pričam sa komšijom, nije musliman, al’ se pazimo, pozdravimo se u liftu, pripomognem mu kad ceker naki treba uzvuć’ uza stepenice i tako, komšije smo.

Kaže mi: “Mi smo u ovoj čaršiji odrasli s muslimanima, pazili smo se kolko more, i nikad za Ramazan nebi vidio našeg čoeka da ide cestom i da nešto jede, jok a nit bi vidio naše djece da pomazane kriške trče niz džadu, ama mi smo to gledali da jedni druge ne uvrijedimo!”

Gledam sada, ova čarsija pukla po dužini, džade sa svih strana, a i bašća kolko ti srce zaište. I nije da mi smeta, nit jedu za mene nit piju za mene, a Boga mi nit bi gladovali za mene, nego samo uzdahnem kakav je to vakat došao pa se ni sramote više nema, niti se stariji štuje nit komšija.

Al’ to svak’ valjda od kuće ponese, tu sramotu, stid i odgoj, nemoreš ga na cesti zaradit nit u džamiji. Kod kuće te nauče od malena, a kako će ako ni njih nisu.

Eto Ramazan je, drugi dan, danas nema straha od gladi i žđi, nit se ruke tresu niti trnu.

Taman drugi dan naučiš i ostaviš se čejfova.

Boga mi zamirišu mi sa balkona razne pite i čorbe, i haman da znam odakle punjena paprika miriše a odakle kadaif i hošef.

I zamisili ne ostavljaš ti samo hranu i piće u Ramazanu kako bi neki pomislili, ostavljaš ti moj dragi brate i sestro cijenjena mnogo više od tih užitaka, ostavljaš svoj jezik, svoj govor i misli i dijela ružna, pa zar nije Ramazan tako divan kad te tako lahko nagovori na sva ta dobra!

Ibretim se onda djeci od 5 – 6 godina koji isposte Ramazan, a ova djeca po kafanama nikad odrast ‘, pa ako ne u vjeri onda u poštivanju…

 

(Islammylife.tv)