1

RAMAZANSKI BAJRAM: EVO U KOLIKO JE SATI BAJRAM-NAMAZ U VAŠEM GRADU-PODIJELI I STEKNI SEVAP

Ramazanski bajram ove godine obilježava se u petak, 15. juna.

Ezan za sabah-namaz oglasit će se u 4.30, a nakon čega počinje i prigodan bajramski program.

Bajram-namaz počinje u 5.41 sati.

Tradicionalno bajramsko čestitanje bit će održano u kancelariji reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića do 12 sati, dok će navečer u haremu Careve džamije u Sarajevu biti organiziran i bajramski prijem kojem će moći prisustvovati samo oni s pozivnicama.

Kada je riječ o centralni svečanostima na nivou muftijstava IZ u BiH, muftijstva su uz najave centralnih bajramskih svečanosti najavila i održavanja pratećih aktivnosti.

Sarajevsko muftijstvo

Centralni bajramski program Muftijstva sarajevskog bit će organizovan u Carevoj džamiji u Sarajevu. Bajramsku hutbu održat će muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Sabah namaz će se, kao i u Begovoj džamiji, klanjati u 4:30, a bajram namaz u 5:41.

Mostarsko muftijstvo

Prema takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 15. juna, a centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog bit će održana u džamiji Osman-paše Resulbegovića u Trebinju.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, a vrijeme bajram namaza je u 5:37.

Sabah namaz klanjat će se u 4:27, nakon čega će se proučiti hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog promovisati hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog za zvanice bit će upriličen istog dana u Studentskom hotelu Mostar s početkom u 20 sati.

Travničko muftijstvo

Centralna bajramska svečanost povodom Ramazanskog-bajrama 1439. hidžretske godine na području Muftijstva travničkog održati u petak 15. juna 2018. godine u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Vrijeme bajram-namaza je u 05:45.

Press konferencija u povodu predstavljanja programskih sadržaja ovogodišnjih „508. Dana Ajvatovice“, održati također u petak 15. juna 2018. godine u prostorijama Elči Ibrahimpašine medresi u Travniku sa početkom u 10:00.

Tradicionalni bajramski prijem Muftije travničkog za zvanice bit će upriličen isto tako u petak 15. juna 2018. godine u 11:00 sati u atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku.

Tuzlansko muftijstvo

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog bit će u Džamiji Kralja Abdulaha u Tuzli u petak 15. juna 2018. godine.

Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović Bajram-namaz će predvoditi i hutbu održati muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Sabah-namaz će se klanjati u 4:30 sati, od kada počinje ostali dio programa.

Od ostalih gradova izdvajamo :

Cazin 5:46

Bihać 5:45

Na ove dvije slike ispod imate sve gradove u BiH, prva je za Sarajevo a onda na drugoj slici nađete svoj grad vremensku razliku, dodate ili oduzmete ovisno o mjestu gdje klanjate i poznato je da se bajram-namaz klanja 45 minuta nakon izlaska sunca to dodate i dobijete vrijeme klanjanja u vašem gradu!Izrezak

Izrezak 2