azimov-650x365

Ruski ambasador u Hrvatskoj: „Nećemo podržati Dodikove akcije koje vode destabilizaciji situacije“

Ambasador RuskeFfederacije u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je jutros gostovao u zagrebačkom studiju regionalne Televizije N1, govorio je, između ostalih, i o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Na novinarsko pitanje da li je Rusija politički i vojni saveznik Milorada Dodika, koji najavljuje moguće odcjepljenje od BiH, ambasador Azimov je odgovorio kako ne vjeruje da će biti ikakvih velikih promjena.

„Rusija se tvrdo pridržava ugovora iz Daytona. Sva tri naroda koja sastavljaju BiH moraju imati ista prava. Rusija nikada neće dozvoliti rušenje Dejtonskog sporazuma. Radio sam u aparatu visokog predstavnika u BiH, rado gledam na taj narod.

Za Hrvatsku je BiH najbliži susjed i partner i napravit ćemo sve što je s naše strane moguće da konsolidiramo BiH. Što se tiče Dodika, imamo posebne odnose, imamo široke trgovinske odnose. Naš predsjednik dobro ga poznaje, međutim, nikad nećemo podržavati akcije predsjednika Republike Srpske koji će voditi rušenju balansa i destabilizaciji situacije. Ljudi koji su se bavili Daytonom neće to dozvoliti“, kazao je ruski ambasador u Zagrebu.

Na pitanje da li Rusija namjerava aktivno vojno pomagati Srbiju i što je bio cilj zajedničkih vojnih vježbi, ambasador Azimov je rekao da su vojne vježbe bile isplanirane unaprijed, te da Srbiji pomažu u vojnom i tehničkom smislu.

„Rusija je spremna i vama (Hrvatskoj) pružiti vojnu pomoć, ali članstvo u NATO-u to neće dozvoliti. Srbija je naš saveznik, ali poštovat ćemo odluku Srbije, ako ona odluči ući u EU i NATO. Sigurni smo da članstvo bilo koje balkanske države u EU i NATO-u ne smije smetati da ima dobre odnose s Rusijom. Rusija će uvijek biti ključni igrač. Rusija je najmanje triput spašavala Balkan.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Sovjetski savez je bio taj koji je spašavao Jugoslaviju od nacista. I sad, nažalost, vidimo da se naše polje aktivnosti na Balkanu smanjuje. Ne želimo se na Balkanu takmičiti s EU ili NATO-om, mi želimo partnerstvo, mi želimo saradnju, da možemo zajedno pomagati balkanskim državama u rješenju njihovih problema. Rusija je željela da se normaliziraju odnosi Srbije i Hrvatske.

Putin nastavlja tom linijom, on bi želio da Balkan postane mirna i stabilna regija. I Rusija, kao i EU i NATO, trebali bi biti jamstvo te sigurnosti. Glavno na što ćemo se koncentrirati je trgovačko partnerstvo, saradnja u ekonomskoj sferi. Evropska unija, NATO, SAD i Rusija moraju sarađivati. Mi ne želimo gledati jedni druge kao protivnike, nego kao partnere“, izjavio je ambasador Anvar Azimov.

 

saff