1

Saudijska džudistkinja napustila Rio, nije se htjela boriti protiv izraelske takmičarke

Saudijska džudistkinja Džoud Fahmy napustila je prvo kolo takmičenja na Olimpijskim igrama u Riu. Ova iznenadna odluka, došla je pred nastupajući meč protiv izraelske takmičarke Gili Cohen. Dok saudijska delegacija tvrdi da se Džoud Fahmy nije povukla  iz političkih razloga, već uslijed povreda zadobijenih na treningu, izraelski mediji tvrde da saudijka nije povređena, te da je stvarni razlog bojkot džudistkinje zbog nastupanja protiv izraelske takmičarke, te smatraju to diskriminacijom prema izraelskim učesnicima. Kako tvrde ovo je drugi incident koji se desio protiv izraelskih učesnika na olimpijadi u Rio de Žanejru. U petak je libanska olimpijska delegacija zabranila ulazak izraelskom timu u autobus, koji je od strane organizatora bio namijenjen za prevoz libanskog i izraelskog tima na svečano otvorenje igara.

Svi arapski  takmičari su složni kada je u pitanju povlačenje iz mečeva protiv takmičara iz Izraela. Izrael je okupatorska zemlja i nastupanje protiv njenih timova predstavlja i priznavanje te zemlje.

Abdusselam Hanijja, član Palestinske nogometne federacije rekao je da je potez saudijske džudistkinje naišao na veliko odobravanje od strane Palestinaca i Arapa općenito.