visoko-trudnoca11

SEKUND NEPAŽNJE UNIŠTIO MI JE ŽIVOT

Odlučila sam svoj problem iznijeti u javnost, kako bih upozorila na probleme sa kojima se mogu susresti buduće majke.

Iz Visokog sam. Rođena 1991. godine.

Prvu trudnoću, koja je vođena od strane ljekara F.O. u Varešu, prekinula sam 08.03.2013. godine, sa dijagnozom Daunovog sindroma.

Trudnoća je prekinuta bez nekih osnovnih nalaza kao što su krvna grupa (dokaz-otpusno pismo). Prekid je radio doktor u Zenici M.S.

Bez ikakvih zahtjeva za nalazima i sa skupim poklonima odradio je to u mom trećem mjesecu trudnoće.

Na lični zahtjev zajedno s mužem izvadili smo krvne grupe 03.10.2013. (dokaz-nalazi).

Moja krvna grupa je A Rh negativna sa dodatnim antitijelima (koja ne bi bila da se na vrijeme uradila krvna grupa),(dokaz nalaz sa transfuziologije).

Niko mi nije garantovao sljedeću trudnoću. Ipak 09.10 ostala sam trudna,termin poroda bio mi je 16.07.2014.

Trudnoća vođena po kontrolom od strane tog istog doktora plus doktora J.D. iz Sarajeva (dokaz-nalazi redovnih kontrola).

Cijelu trudnoću praćena su titar antitijela zbog Rh faktora i zbog injekcije RhoGham koju nisam primila.

U sedmom mjesecu trudnoće uspostavljen je racscjep bebine usnice (dokaz nalazi i ultrazvučne slike).

Beba je rođena mjesec dana ranije uz objašnjenje da joj je bolje vani nego u mom stomaku. Po rođenju je odmah prebačena u Sarajevo, jer KB Zenica nije nije imala uslova pomoći tek rođenoj bebi da preživi (dokaz otpusno pismo).

Beba je dalje liječena u Sarajevu, borila se za život, urađena joj eksangvina zbog moje krvi,(dokaz otpusno psmo). Kako je beba rođena ranije, par puta sam bila u bolnici u Sarajevu, jer Zenica nije htjela obavezu. Beba je primala i krv u Sarajevu.

Rascjep bebine usne je stvarno postojao. Po dogovoru za operaciju u Sarajevu na Maksilofacijalnoj klinici sa svakodnevnim obećanjima da ćemo dobiti odobrenje, mi zakazasmo termin za operaciju 15-tog ovog mjeseca, ali odobrenje nismo dobili.

Po pregledu u Zenici rekoše da oni rade tu vrstu problema, ali da nemaju termina i anestezije, neka beba čeka. Na pitanje šta ako dođe do komplikacija rečeno mi je da bebu opet pošaljemo hitno za Sarajevo. Doktorica E.K. je samo rekla da dođemo na pregled za sedam dana.

Možda se varam, ali na licu joj se vidjelo da traži novac. Izgleda nikog nije briga za moju upropaštenu mladost i majčinstvo. Nikoga nije briga što su upropastili i moje dijete koje ima deformitet zbog nečije „sitne greške“ i što mi niko vise ne garantuje da ću imati djece. Svoju muku dijelim sa svim majkama i budućim majkama koje su imale ili će imati slične probleme.

 

vipromo.ba