1

Svjetski mediji pišu: Liverpool u problemu: Dva glavna igrača možda neće biti spremni za finale!

Ko to “kroji sudbinu” Liverpoola u finalu Lige prvaka: Salah i Mane bi mogli biti u velikom problemu?

Neuobičajena situacija bi mogla da odigra veliku ulogu u finalu Lige prvaka, u kojem se sastaju Real Madrid i Liverpool.
Dvojica najbržih i vjerovatno najvažnijih igrača Liverpoola, Sadio Mane i Mohamed Salah, mogli bi imati velikih problema na dan finala Lige prvaka, 26. maja u Kijevu. Liverpool je u srijedu preživio pakao Olimpica u Rimu, gdje je poražen od Rome 4:2, ali je zahvaljući 5:2 pobjedi u prvom dvoboju izborio finale protiv Real Madrida.

Naime, obojica su muslimani, a u periodu od 15. maja do 14. juna traje najveći islamski praznik – Ramazan! Oni koji nisu upoznati s muslimanskim običajima, Ramazan je period u kojem vjernici od izlaska sunca pa sve do zalaska ne smiju ništa ni jesti ni piti.

To se odnosi na sve prave vjernike, među kojima su spomenuti igrači Liverpoola. To znači da na dan finala, kao i 11 prethodnih dana, Salah i Mane neće smijeti jesti ni piti tijekom dana. Prema trenutnoj prognozi sunce će na dan finala u Kijevu izaći u 5 ujutro, a zaći taman oko početka finala – 20.45!

Dobra vijest je ta što će obojica moći piti vodu za vrijeme utakmice, te i pojesti nešto u poluvremenu, ali praktično cijeli dan neće smijeti ništa staviti u usta… To bi mogao biti veliki problem za fizičku spremu ove dvojice sjajnih igrača, koji se jako puno troše za vrijeme susreta.

Neće biti 100 posto spremni zbog prethodnih 11 dana režima, neće imati pravi obrok u sebi otprilike 15 sati prije utakmice, neće biti izdržljivi kao u dosadašnjem dijelu sezone kada su uništavali obrane svojim tempom, brzinom, pritiskom.

S druge pak strane Musliman je Karim Benzema, ali on već godinama ne praktikuje, odnosno ne poštuje muslimanske praznike… Spomenuto finale igra se u subotu na Olimpijskom u Kijevu s početkom u 20.45.

Tekst je preveden onako kako su oni pisali.Molimo Uzvišenog Allaha da im podari snage i sreće baš iz razloga jer poste i da prezentuju islam u najljepšem svijetlu te da im njihove sedžde zahvalnosti učini brojnijim pred očima svih ovosvjetskih hasuma.