1

Tespih s 1.111 zrna: Star 700 godina, dug 13 metara i težak pet kilograma

KAYSERI (AA) – U džamiji Sivasi Hatun u mjestu Develi, nedaleko od centralnog turskog grada Kayserija, nalazi se tespih sa 1.111 zrna ili bobaka, a ono što ga ponajviše čini posebnim je činjenica da je napravljen prije više od 700 godina, piše Anadolu Agency (AA).

Tespih izrađen od drveta smreke, a pretposavlja se da je napravljen 1281. godine. “Divovski tespih”, koji je dugačak 13 metara i težak pet kilograma, čuva se u džamiji Sivasi Hatun u mjestu Develi, kod grada Kayserija, a plijeni veliku pažnju turista, posebno tokom ramazana.

Imam džamije Sivasi Hatun, Oktay Isci je u razgovoru za AA kazao kako se radi o tespihu iz seldžučkog perioda, koji se sedam punih stoljeća čuva u drvenoj kutiji na zidu džamije. Iako je stoljećima tu, na njemu nije moguće primijetiti bilo kakvu deformaciju.

Vjernici su ranije ovaj tespih koristili na način da nakon jutarnje molitve sabah-namaza u džamiji formiraju halku i čine zikr, spominju Allaha. Koristio se u molitvama za zaštitu od zemljotresa ili nekih prirodnih katastrofa.

Izvor: AA