2

Turska: Hoće li vojnici izdajice biti kažnjeni strijeljanjem?

Potpredsjenik AK Partije Mehmet Müezzinoğlu izjavio je da se trenutnno raspravlja o mogućnosti ponovnog uvođenje smrtne kazne za izdajice koji su sinoć pokušali da izvrše državni udar na Republiku Turske. AK Partija će ovaj prijedlog staviti na dnevni red u Skupštini Republike Turske i ukoliko ostale političke partije to podrže izdajnici će biti strijeljani.
Pripadnici terorističke organizacije FETÖ pokušali su izvršiti državni udar, pucali su civilnno stanovništvo te su bombardirali zgradu Parlamenta Republike Turske. Govoreći za tv stanicu TVNET potpredsjednik AK partije Mehmet Muezzinoglu (Müezzinoğlu) je izjavio da će se danas raspravljati o ponovnom uvođenju smrtne kazne za izdajnike koji su pokušali izvršiti državni udar. Ukoliko ovaj prijedlog podrže parlamentarci iz naše partije o ovom prijedlogu odmah ćemo po hitnom postupku raspravu prenijeti u Parlament Turske i tražiti ćemo i od opozicije da se ovaj prijedlog podrži i uvrsti u Ustav Turske.

Ukoliko se vrati smrtna kazna izdajnici će biti strijeljani

Turska je zvanično smrtnu kaznu ukinula 17 septembra 2003 godine prilikom pregovora sa Evropskom Unijom i prihvatanjem Sporazuma o ljudskim pravima. U vrijeme dok je smrtna kazna bila na snazi vojnici izdajnici su kažnjavani kaznom strijeljanjem. Nakon državnog udara koji se desio 1980. godine odgovorni za taj udar Alparslan Turkeš bio je osuđen na smrtnu kaznu ali je nakon nekog vremena pomilovan.