kontracepcijske-spirale

UGRAĐIVANJE SPIRALE I SPRJEČAVANJE ZAČEĆA

Buduci da ovo pitanje nije bilo poznato do prije nekih tridesetak godina, o njemu ne mozemo naci izjave ucenjaka cetiri mezheba, vec se moramo pozvati na ucenjake danasnjice.

Ugradivanje spirale veoma je diskutabilno jer iziskuje videnje zeninog stidnog dijela tijela, pa makar to bilo od strane druge zene (ginekologa), koji ona u normalnim uvjetima ne smije pokazati nikome osim svome muzu, sto ogranicava ugradivanje spirale samo na prijeku potrebu.

Osim toga, postoje drugi, islamom dopusteni nacini sprecavanja trudnoce kao sto su ejakulacija van maternice ili koristenje kondoma. Posljednja cinjenica vazna je zbog serijatskog pravila koje glasi: Ne moze se ciniti haram pod izgovorom prijeke potrebe, ako za to postoji alternativa, a u spomenutom slucaju postoji alternativa.

Bitna je i cinjenica da je spirala stetna po zdravlje zene, sto se najcesce ogleda u nekontroliranom krvarenju, koje je dodatni problem zeni koja obavlja namaze, posti i izvrsava druge ibadete za koje je uvjetovana pravna cistoca.

Uz sve navedeno, ugradivanje spirale po zvanicnim statistikama nije potpuno siguran nacin sprecavanja zaceca, tako da, prema podacima, 6% zena koje imaju spiralu ipak ostane u drugom stanju. Ugradivanje spirale moze uzrokovati ostecenja maternice, dodatne upale grlica maternice itd.

Na osnovu spomenutog mozemo konstatirati da ugraĐvanje spirale u osnovi nije dozvoljeno.

„Islamski priručnik bračne intime“ – Elvedin Pezić, prof
Obrada: NOVI HORIZONTI