2

Uhapšen pilot – kapetan koji je pucao na hotel u kojem je boravio predsjednik Turske Erdogan

Kapetan mornarice Haldun Gülmez pucao je na hotel u gradu Marmaris gdje je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan boravio tokom ljetnog odmora.

Prema podacima do kojih smo došli tokom sinoćnjeg pokušaja državnog udara iz vazduhoplovne baze Čili (Çiğli) u gradu Izmiru 3 helikoptera su se uputili prema hotelu u turističkom gradu Marmaris gdje je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravio tokom ljetnog odmora.

Predsjednik Erdogan nakon što je napustio hotel u Marmarisu stigli helikopteri koji su osuli kišu metaka po hotelu skupa sa vojnicima koji su im dali pješadisjku podršku misleći da se predsjednik Erdogan još uvijek nalazi u hotelu.  Ovdje je došlo do razmjene vatre između vojnika izdajnika i vojske i policije odanih tekovima demokratski izabrane vlasti te je pobuna za kratko vrijeme ugušena. Prilikom razmjene vatre ranjen je pobunjenik kapetan mornarice Haldun Gulmez koji je nedugo zatim od strane policije uhapšen u vazduhoplovnoj bazi Čili u Izmiru. Pomenuti izdajnik je u pod policijskom pratnjom smješten u bolnicu u Čiliju.

Foto reporter dnevnog lista Yeni Šafak Mustafa Džambaz (Cambaz) ubijen je sinoć od strane pučista

Vojnici pripadnici terorističke organizacije FETO pokušali su izvesti državni udar. U svom izdajničkom pohodu izdajnici su bombardovali i pucali po civilnom stanovništvu prvobtino u Istanbulu i Ankari. Prilikom pucnjave koja se dogodila u Istanbulskoj regiji Čengelkoj šehadet je postigao fotoreporter dnevnog lista Yeni Šafak Mustafa Džambaz. Ovu tužnu vijest putem twittera podijelio je glavni urednik dnevnog lista Yeni Šafak Ibrahim Karagul.

Mustafa Džambaz jedini je umjetnik koji je fotografisao sve Ulu džamije u Turskoj i svoje radove izložio u Kulturnom Centru Ataturk.