b_161006083

UN: Alep bi mogao biti uništen do Božića, ne dozvolite novu Srebrenicu

Cijeli istočni dio sirijskog grada Alepa mogao bi biti uništen do Božića ukoliko se nastavi žestoko bombardovanje koje podržava Ruska Federacija, rekao je izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura.
UN: Alep bi mogao biti uništen do Božića, ne dozvolite novu Srebrenicu
Staffan de Mistura (Foto: EPA)
U govoru održanom u Ženevi, De Mistura je kazao da su razmjere ljudskog stradanja u gradu nemjerljive te da svijet mora izbjeći novu Srebrenicu ili Ruandu.

On je dodao da želi lično otići u istočni Alep i preostale islamističke borce ispratiti iz grada ukoliko bi to značilo prestanak bombardovanja koje izvode snage Bašara al Asada.

“Historija će žustro suditi sirijskoj vlasti i Rusiji ukoliko iskoriste prisustvo 900 bivših boraca Al-Nusra Fronta kao izgovor za uništavanje grada i ubistvo 275.000 građana, od čega 100.000 čine žene i djeca”, rekao je de Mistura.

On je rekao da će za dva do dva i po mjeseca, ukoliko se razaranje nastavi, istočni dio grada biti uništen, a hiljade civila, ne terorista, će biti ubijeno, dok će hiljade ljudi ostati bez domova.

Istočni Alep nalazi se pod kontrolom pobunjeničkih snaga, uključujući i terorističke organizacije. ostatak grada i okoline kontrolišu sirijske snage, što od istočnog Alepa kreira enklavu. U enklavi se prema procjenama UN-a nalazi nekoliko stotina hiljada civila koji trpe svakodnevno bombardovanje.

klix