1

VEČERAS ULAZIMO U DRUGU TREĆINA RAMAZANA, ŠTA NAM JE ČINITI?

Ovaj period je posebno naglašen i poznat kao vrijeme opraštanja grijeha. Da li smo svjesni težine hadisa:“Ko iskreno i svjesno isposti mjesec ramazan, biće mu oprošteni svi grijesi“! Ili:“Ko iskreno i svjesno bude obavljao teravih namaz, biće mu oprošteni svi grijesi“! Ili za samo jednu noć insan može postići nagradu od 83,5 godina ibadeta! „Ko iskreno i svjesno provede noć lejletul kadr u ibadetu, biće mu oprošteni svi grijesi“!

Dakle, molimo Uzvišenog Allah u ovim danima a posebno preostalim noćima da nam oprosti grijehe, da nas izvede iz tame učahurenosti, iz sokaka mraka i lutanja, na put svjetla, na stazu napretka, u period bereketa i na oazu znanja.

Neka su nam stalno na umu riječi kur’anske:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ [٣:١٦]

Oni koji govore: “Gospodaru naš, mi doista vjerujemo, pa oprosti nam grijehe naše i sačuvaj nas od patnje u Vatri!” Ali – Imran / Imranova Porodica /16/

الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ [٣:١٧]

“Strpljivi, i iskreni, i Allahu poslušni, i koji od imetka dijele, i koji u osvit zore za oprost mole!” Ali – Imran / Imranova Porodica /17/

Allah Uzvišeni opisuje Svoje vjerne robove, kojima je obećao veliku nagradu, pa kaže:

– Oni koji budu govorili: “Gospodaru naš, mi, doista, vjerujemo!” u Tebe, Tvoju Knjigu i Poslanika Tvoga, “pa oprosti nam grijehe naše!” Tj. uz našu vjeru u Tebe i ono što si nam propisao, oprosti nam grijehe i nedostatke naše Svojom dobrotom i milošću.

“i sačuvaj nas od patnje u Vatri!”

“Oni koji budu strpljivi”, čineći djela pokornosti i izbjegavajući zabrane, “i iskreni” u vjeri koja im je dostavljena, “i Allahu poslušni”, tj. pokorni i poslušni, “i koji budu od imetka dijelili” za sve što im je naređeno, kako rodbini, tako i svima onima koji su u nuždi, “i koji se budu u osvit zore za oprost molili”. To ukazuje na vrijednost traženja oprosta u osvit zore.

U oba Sahiha, Musnedima i Sunenima stoji predanje od ashaba da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: /481/ – Allah Uzvišeni se spušta svaku noć na ovozemaljsko nebo, gdje ostaje posljednju trećinu noći, pa kaže: “Ima li koga da nešto traži, pa da mu dam? Ima li koga da nešto moli, pa da mu udovoljim molbi? Ima li koga da traži oprost, pa da mu oprostim?”… Abdullah ibn Omer bi klanjao noću, a zatim govorio: “O Nafi’, je li nastupila zadnja trećina noći?” Ako bi mu odgovorio da jeste, on bi tada počeo s dovom i istigfarom (traženjem oprosta) sve dok ne bi svanulo. To prenosi Ibn Ebi-Hatim.

Ibn-Džerir navodi predanje od Hatiba, koji kaže: – Čuo sam nekog čovjeka u drugom dijelu džamije kako u zadnjoj trećini noći govori: “Gospodaru moj, zapovjedio si mi, pa Ti se pokoravam! Ovo je ‘sehar’, pa oprosti mi grijehe!” Pogledao sam tamo, i vidim Abdullaha ibn Mesuda, r.a. Ibn-Merdevejh navodi predanje od Enesa ibn Malika, koji kaže: /482/ “Bilo nam je zapovijeđeno da nakon klanjanja noću, pred zoru, sedamdeset puta uputimo Allahu molbu za oprost grijeha.”

Podsjetimo se dragocjenosti i neprocjenjive vrijednosti preostalih dana i noći ramazana. Razmislimo o vrijednostima posta, ibadeta u ramazanu i sadaki učinjenoj u ovim danima:

1. Znajmo da post sprječava i liječi preko stotinu vrsta bolesti među njima čak i one najteže! „Postite, bićete zdravi“!

2. Jedan obavljen farz u ramazanu ima vrijednost sedamdeset fardova izvan ramazana, a jedna nafila obavljena u ramazanu ima vrijednost farda izvan ramazana.

3. U ovome mjesecu nafila se vrjednuje kao farz u nekom drugom mjesecu, a farz se vrjednuje kao sedamdeset farzova mimo ramazana.

4. Post pribavlja višestruke radosti postaču, posebno pri iftaru i na ahiretu.

5. Neka djela kvare post, a neka mu umanjuju vrijednost. Gibet, prenošenje tuđih riječi, smutnja, laž itd. „Ko se ne prođe lažnog govora i postupka po njemu, Allahu nije potrebno da on ostavlja svoje jelo i piće“!

6. Ramazanska sadaka ima posebnu vrijednost. Poslanik je bio najdarežljivije stvorenje baš u ramazanu.

7. Za priređen iftar vrijedi nagrada kao dan posta, bez da se imalo umanji, zato napravi iftar u svom stanu, kući i pozovi makar nekoliko ljudi, postača i time osvijetli svoju kuću.

8. Post, ako je iskren, treba regulisati odnos prema Allahu, odnose u braku, u porodici, u džematu itd.

9. Razmišljanje je poseban ramazanski ibadet koji donosi nove ideje i smislove. Svaki početak nastao u ramazanu je hajirli početak!

10. Poslanik nam reče da pored obaveznih ibadeta uz ramazan posebno praktikujemo četiri stvari, dvije sa kojima ćemo zadovoljiti svoga Gosdpodara, a dvije bez kojih mi nikako ne možemo. Dvije sa kojima ćemo zadovoljiti svoga Gospodara su neprestano ponavljanje kelimei šehadeta i istigfara, a dvije bez kojih mi nikako ne možemo jeste da molimo Allaha dž.š. za dženet i da tražimo spasa za sebe od džehenemske vatre, čije gorivo će ljudi i kamenje biti.

11. U toku dana na desetine puta kažimo, izgovorimo, zikrimo, veličajmo Allaha riječima: La ilahe illellah, koliko možemo ponavljajmo: subhanallah, elhamdulillah, allahu ekber itd.

12. Poslanik a.s., kaže: „Zaista riječi: „El-hamdulillah“ i „Subhanallah“ i „La ilahe illellah“ čine da sa čovjeka spadaju grijesi kao što lišće spad sa drveta.“(Et-Tirmizi)

13. Prije samog nastupanja iftara iz dubine svog srca i suznim okom upućuj iskrene dove Milostivom Gospodaru, jer to je momenat ogromne blizine Allaha Uzvišenog i to su momenti kada Allah prima našu dovu. Molimo za sebe, svoju porodicu, ali molimo i za druge muslimane širom svijeta, jer naša dova koju činimo za našeg odsutnog brata neće biti odbijena.

Dova

Uzvišeni Allahu, podari nam znanja, volje, snage, osjećaja, ljubavi prema ljudima pa da ovaj mubarek mjesec ikoristimo tako što ćemo upućivati zaspale buditi usnule, pružati ruku posrnulim, bodriti nesigurne, a davati utjehu ucvijeljenim. Premilostivi Allahu, pomozi nam da ovaj ramazan bude prekretnica u našem životu, post da nam bude perda pred grijesima, a iftari otkup od grijeha i smiraj posrnulim nam dušama.

Milostivi Gospodaru, usadi nam više ljubavi prema našim džamijama i onima koji nas vode na pravi put. Učini da volimo džamiju, džemat i da jedva čekamo dolazak dana petka i džume u njemu.

Molimo Te Gospodaru naš, zaštiti nas od loših vođa, od dušmanskih riječi i djela, od pokvarenosti u riječima postupcima i razmišljanju. Primi naše pokajanje, oprosti grijehe nama, roditeljima našim, našim umrlima i svim muslimanima, i naša posljednja dova je: الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ Hvala Allahu gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s.?