a

Vidim da ste na stranici objavili kako King Khan uči fatihu i nokautira izraelca) . Da li je po islamu dozvoljeno baviti se ovim sportom, gdje svjesno ideš da ozljediš drugoga a i sebe?

Pitanje: Vidim da ste na stranici objavili kako King Khan uči fatihu i nokautira izraelca) . Da li je po islamu dozvoljeno baviti se ovim sportom, gdje svjesno ideš da ozljediš drugoga a i sebe?

Odgovor: Kao odgovor na Vaše pitanje, citiramo fetvu koju je izdalo Evropsko vijeće za fetve i istraživanja:

„Poznato je pravno pravilo da je dozvoljeno baviti se (i kao profesijom) onim što je dozvoljeno osim onoga što je od toga izuzeto jasnim dokazom. Islam dozvoljava bavljenje sportom, ako ne i obazvezno. Poslanik, a.s., poticao je svoje sljedbenike da prakticiraju neke sportove i vježbe koje pomažu da tijelo ostane u formi, sve dok to ne sadrži štetu.

Što se tiče boksa, dozvoljen je ako se smatra hobijem i treniranjem bez ljudske mete (tj., treba šakama udarati vreću predviđenu za to, a ne ljudsko biće), ali ne bi trebalo misliti o boksu kao profesiji. To nije dozvoljeno zbog velikih ozljeda i rizika koji uključuje tijelo i život žrtve. Islam nikad ne dozvoljava nanošenje štete osobi, bio to musliman ili ne. To je utemeljeno na pravnom pravilu da ne treba biti štete, niti uzvraćanja na štetu.

Uostalom, boks uključuje direktne udarce u glavu i lice. Islam to zabranjuje prema hadisu Muhammeda a.s.: ‘Ako se neko od vas tuče s nekim (u drugoj verziji: udara nekog), neka ga ne udara u lice’. (prenose Buharija i Muslim)“.